Забраняват тротоарната търговия и животните за снимки в Слънчев бряг

Забраняват тротоарната търговия и животните за снимки в Слънчев бряг - E-Burgas.com

Визия за всички курорти може да влезе в сила, след като бъде приета втората част от промените в Закона за туризма. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на проект за визията на всички морски курорти, предаава „Фокус".

Министърът поясни, че във втория пакет промени в Закона за туризма ще се регламентира статутът на националните курорти.

„Там ще заложим общите моменти и след това в наредбата, която е предвидена към него, ще бъдат регламентирани детайлно изискванията както за архитектурната визия, така и за транспортните схеми", коментира министър Ангелкова.

По думите ѝ в момента се стартира пилотно с визията на Слънчев бряг, защото е търговско дружество, което се контролира и за което отговаря Министерство на туризма. Тя коментира, че в промените в Закона за туризма са предвидени облекчения и поощрения за тези търговци и инвеститори, които използват типично български продукти.

„Включили сме термина „национална автентичност" и ще даваме отличителен знак за тези, които предлагат типично български продукти, включително свързани със занаятчийството", заяви Ангелкова и обясни, че така ще се съхранят българските занаяти. „

Отделно от това в Закона за туризма сме добавили „доброволен етикет" за качество, който е нещо различно от националната автентичност. Там освен предлагането на стоки българско производство и използването на различни занаяти, характерни за България, сме включили допълнителни изисквания, които да гарантират високото качество на продукта", допълни министър Ангелкова.

Тя поясни, че в Слънчев бряг ще бъдат забранени всички животни, които лятото се разхождат за снимки из курортите.

„Така или иначе трябва да се спазват всички изисквания. За това стриктно ще следят другите контролни органи. Знаете, че преди началото на всеки летен сезон създаваме координационно звено", заяви Ангелкова.

„Търговията по тротоарите в Слънчев бряг ще бъде преустановена. Ще бъдат забранени изцяло щендерите. Контролът ще бъде изключително завишен", каза тя и поясни, че според договорите за наем в курорта при три разхождащи се щендери нагоре-надолу по тротоарите, договорът ще бъде прекратен.

„За контрола имаме подписано споразумение в рамките на компетенциите на МВР, които да оказват съдействие на нашите контролни органи", допълни министър Ангелкова.

Тя прогнозира, че следващият летен сезон ще бъде интересен.

Като конкретни мерки за Слънчев бряг и проекта за визия и поставяне на преместваеми обекти в комплекса министърът обясни:

„Това лято ще поставим новите павилиончета в Слънчев бряг. Когато времето позволява, ще започне реалното поставяне на павилиончетата, за да може в летния сезон да бъдат преустановени строително-монтажните дейности".

Ангелкова обясни, че тези павилиончета са част от проекта за визия на комплекса, който цели да има единна единна визия на курорта.

„Нещо за което сме говорили още от създаването на Министерство на туризма през 2014 г. и разбира се непрекъснато сме коментирали на срещи с представителите на бранша, особено на тези, които са свързани с летния туризъм", каза Ангелкова.

Министърът отчете, че 2017 г. е била изключително успешна за българския туризъм.

„Само за първите 11 месеца имахме над 8,5 млн. чуждестранни туристи, ръст от 7 %. Слънчев бряг заема най-голям дял от цялата статистика. Над 5 млн. нощувки са реализирани там. Приходите само от нощувки са над 270 млн. лв. само в Слънчев бряг. Общо приходите от нощувки и всички други дейности, свързани пряко и непряко с туризма на курорта могат да се определят приблизително на 1 млрд. лв.", каза министърът на туризма.

По думите ѝ характерното за Слънчев бряг и за неговото управление е наличието на смесена собственост и оттам разбира се, различни функции, които са свързани с контрола и неговото стопанисване. Министър Ангелкова допълни, че идейният проект е съобразен с действащото законодателство, фактическата обстановка на място, защото са правени и обходи. Министър Ангелкова поясни, че е в предварителни разговори с кмета на Община Несебър и ако този проект бъде припознат, той може да важи и за територията на целия курорт Слънчев бряг.

Коментари

Още от последните новини