Забраняват продажбата на найлонови торбички в Бургас?

Забраняват продажбата на найлонови торбички в Бургас? - E-Burgas.com

Варненка предлага мерки, които трябва помогнат за намаляването на замърсяването с пластмаса на Черно море

Забрана за продажба и използване на масово употребяваните тънки найлонови торбички да се въведе в Бургас. Това предлага варненката Гълъбина Трифонова, която е написала дълго писмо до Обшински съвет - Бургас. Нейните мотиви са свързани с замърсяването с пластмаса на Черно море. 

Тя припомня, че съвсем наскоро организация „ГрийнПийс" публикуваха изследване, което са провели край бреговете на България и данните, които изнесоха са шокиращи . Оказа се, че Черно море е едно от най-замърсените с микропластмаса.

"Човешката намеса е наложителна, имаме нужда от спешни мерки за справяне с проблема, не само на общинско, но и национално ниво. Бургас, един от големите черноморски градове, трябва да поеме инициатива за справяне със замърсяването, това може да стане с въвеждане на забрана за продажба и използване на масово употребяваните тънки найлонови торбички, като бъдат заменени с хартиени или биоразградими такива." пише Гълъбина Трифонова

Тя припомня, че има достатъчно фирми на пазара произвеждащи хартиени пликове в различни форма и размери. Според нея, ако крайният потребител плаща за торбата, ще се намали потреблението, а гражданите ще започнат по-често да носят свои чанти за многократна употреба.

В момента по закон полиетиленовите пликове с дръжки се плащат, но малките торбички, в които се слагат плодове, зеленчуци или други дребни стоки, не се следят по никакъв начин, и съответно те са навсякъде - по улиците, по дърветата, в полето, в морето.

Гълъбина Трифонова пирпомня, че Франция вече прие закон, който влиза в сила 2020г. за всички чаши, прибори и съдове, които досега са били от пластмаса, да бъдат заменени с такива от биологични и разградими материали. 

Предложението ще бъде разгледано от Постоянната комисия по Опазване на околната среда, земеделие и храни. 


 

Коментари

Още от последните новини