Заболелите от грип в Бургас намаляват, но още има опасност от епидемия

 Заболелите от грип в Бургас намаляват, но още има опасност от епидемия   - E-Burgas.com

Болните от остри респираторни заболявания и грип в Бургаско са намелели, в сравнение с миналата седмица, но областта все още е в предепидемична опасност, заяви директорът на на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров.

Във връзка с изключително тежката зимна обстановка на територията на област Бургас, включваща зимни бури, съпроводени с обилни снегонавявания, екстремни студове и силни ветрове, както и наличието на риск от епидемично разпространение на остри респираторни заболявания и грип, от инспекцията публикуваха данните от последните анализи за периода 9-11 януари.

Заболяемостта от ОРЗ и грип сред наблюдаваното население продължава да е в предепидемични стойности, но е по-ниска в сравнение със същия период на предходната седмица. Броят на регистрираните случаи от ОРЗ и грип сред населението намалява, като при сентинелното наблюдение са регистрирани 145 случая при 196 случая за същия период на предходната седмица. Заболяемостта през последните два дни е 71,42 на 10 000 души население, при 96,54 на 10 000 души население спрямо предходния период.

Намаляването броят на заболелите лица, съответно заболяемостта, се дължи както на ниските температури, така и на предприетите превантивни мерки за ограничаване контактите, основно при учениците, /обявените допълнително неучебни дни от 05.01. до 11.01. 2017 г.вкл., което сериозно забави темповете на разпространение на ОРЗ и грипа.

Към момента анализите показват, че най-висока е заболяемостта сред децата от 0 до 4 годишна възраст, следвани от заболяемостта при лицата между 15 и 29 - годишна възраст. В основната възрастова група характерна за училищна възраст от 5 до 15 годишна възраст, заболяемостта чувствително е намаляла, именно поради спрените училищни занимания.

Независимо от спада на заболяемостта, броят на усложненията, предизвикани от грипа се увеличава. В предепидемичния стадий все повече случаи от грип се проявяват директно с усложнения - над 60 % от изследваните проби са положителни за грип, основно случаи с пневмонии, тежки ларинго-трахеити и трахеобронхити при деца.

От друга страна трябва да се има предвид, че ниските температури, продължителните студове, бурните ветрове, се отразяват негативно върху организма и нивото му на имунитет, което в комбинация с разпространението на различни групи вируси, в т.ч. и грипни, задълбочава рисковете от възникване на ОРЗ, грип и техните усложнения.

Обилните снеговалежи, снегонавяванията и заледяванията, както и въведените ограничения и затваряне на пътни участъци от републиканската пътна мрежа и на четвъртокласни пътища и пътни участъци на територията на почти всички общини на област Бургас, също е свързано с различни рискове за учениците и тяхното придвижване до учебните заведения.

Описаното съчетание от неблагоприятни фактори и обстоятелства, влияят негативно върху индивидуалното и общественото здраве, особено на подрастващите, в различни направления: рискове от измръзване, рискове от разпространение на сериозни вирусни заболявания, рискове от травматизъм, рискове, породени от температурни колебания на въздуха в помещенията на училищата, влошаване на здравословното състояние на деца с хронични заболявания.

Във връзка с гореизложеното РЗИ-Бургас препоръчва дните 12.01.2017 г. и 13.01.2017 г. да бъдат обявени за неучебни за училищата на всички общини на територията на област Бургас.

Коментари

Още от последните новини