За да няма повече наводнения: 18 язовира край Бургас с нов стопанин

За да няма повече наводнения: 18 язовира край Бургас с нов стопанин - E-Burgas.com

Общинското преприятие "Общински имоти" ще поеме стопанисването, поддръжката и експлоатацията на 18 язовира край Бургас. Това предлага кметът Димитър Николов, който е внесъл докладна в Общински съвет - Бургас. 

Николов се мотивира с последната критична ситуация от 25 октомври, когато в Бургас паднаха 186.4 л/кв.м, което доведе до наводнения в селата Равнец, Братово, Извор, Маринкa, в кварталите Горно Езерово, Долно Езерово, Лозово. Тогава валежите, в комбинация със силния ураганен вятър и високите приливни води нанесоха значителни щети по публичната инфраструктура, движимо, недвижимо имущество, както на публични, така и на частни субекти. Това налага спешно преструктуриране на дейностите по експлоатация, поддръжка, стопанисване и аварийно възстановяване на язовирите – публична общинска собственост, чрез обособяването и възлагането им за изпълнение на самостоятелно звено, което притежава необходимия потенциал.

ОП „Общински имоти“ осъществява дейности по управление, изграждане, поддържане, ремонт и реконструкция на обекти, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура и други имоти - общинска собственост и разполага с необходимия потенциал за стопанисването, поддръжката и експлоатацията на язовирните стени и съоръженията към тях. 

Въпросните язовири се намират в Банево, Извор, Изворище, Миролюбово, Братово, Българово, Маринка, Брястовец и Рудник. 

Коментари

Още от последните новини