Южноафрикански фонд купува мол "Галерия Бургас"

Южноафрикански фонд купува мол
снимка: galleriaburgas.bg

Южноафриканските милиарди, които заливат имотния пазар в Европа, стигнаха и до България.

Инвестиционният фонд MAS Real Estate от ЮАР в партньорство с Prime Kapital сключиха договор за придобиване на два мола в страната - "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора". Сделката е за 62 млн. евро и се очаква да бъде финализирана до 23 май 2017 г.

За целта MAS и Prime Kapital ще използват собствени средства и дългово финансиране. Придобиването ще стане чрез общото им дружество PKM Investments.

Продавач е базираната в Полша компания Globe Trade Centre (GTC), която е първоначалният инвеститор в двата търговско-развлекателни комплекса. В "Галерия Бургас" 20% от акциите притежава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), като те също ще бъдат продадени.

"Сделката следва плановете ни за експанзия в държави от Централна и Източна Европа с развиващи се икономики - да придобиваме активи с потенциал за развитие и генериращи нарастващи доходи", заяви Лукас Накос, главен изпълнителен директор на MAS.

Компанията притежава търговски центрове, хотели и индустриални комплекси в Германия, Великобритания, Швейцария, Полша. А заедно с Prime Kapital инвестират в придобиване и изграждане на търговски комплекси, офиси, хотели и жилища в Румъния и Словения. След приключване на сделката в България портфолиото на MAS от недвижими имоти, генериращи приходи, ще достигне обща стойност от 468,4 млн. евро.

Акциите на MAS Real Estate се търгуват на фондовата борса в Йоханесбург, ЮАР, както и на борсата в Люксембург.

източник: gradat.bg

Коментари

Още от последните новини