Яхт клуб „Порт Бургас” обеляза 40 години от създаването си

Яхт клуб „Порт Бургас” обеляза 40 години от създаването си - E-Burgas.com

Водещият ветроходен клуб отпразнува своя четирдесети юбилей сред малки и големи ветроходци от страната, приятели и спомоществователи. Тържеството се състоя в събота /26-ти ноември/ на Морска гара Бургас. Гостите бяха посрещнати от домакините на празненството - Евгений Мавродиев, председател на  Яхт клуб „Порт Бургас” и президент на Българската федерация по ветроходство и изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диан Димов.

В началото председателят на клуба благодари на гостите за присъствието и припомни, че клубът е учреден от група ентусиасти - работници и служители от Пристанище Бургас, водени от Димитър Наумов и к.д.п. Никола Рунев. „Своите първи стъпки клубът направи с помощта на Пристанище Бургас. Подкрепата на пристанището, на неговите работници и служители, и на неговото ръководство през годините бяха основната предпоставка за израстването и утвърждаването на Яхт клуб „Порт Бургас” като водещ ветроходен клуб в България, а през последните години и като водещ ветроходен център на Балканите и Източна Европа”, посочи Евгений Мавродиев. Той подчерта приноса на треньорите Димитър Наумов, Веселин Жеков, Коста Стергидов и Иван Василев, който успяха да дадат на България успешни ветроходци, възпитаха и продължават да възпитават в дух на мъжество, дисциплина и отговорност стотици деца.

Мавродиев благодари на директорите на пристанището за помощта, личната ангажираност и любов към ветроходните спортове, които са допринесли за утвърждаването на клуба.  Изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов честити юбилея на ветроходците и допълни, че винаги могат да разчитат на подкрепата на порта. Той допълни, че усилията на ръководството в подобряване на материалната база и условията, в които спортуват са видими с всяка изминала година и за това не случайно клубът се превръща в предпочитано място за организиране на международни състезания. Димов подари на яхт клуба макет на ветроход и пожела платната на бургаските ветроходци винаги да улавят вятъра.

Заместник-кметът на Община Бургас Красимир Стойчев, който е почетен президент на клуба обеща местната власт да продължи да подпомага бургаските ветроходци. Поздравителни адреси изпратиха кметът Димитър Николов, управителят на Бургаска област Вълчо Чолаков и ръководството на Яхт клуб ”Кап. Г. Георгиев - Порт Варна”. Много топли думи отправиха и гостите на тържеството към юбилярите.

Почетни плакети получиха личностите, допринесли за израстването на клуба. За цялостен принос в развитие на Яхт клуб „Порт Бургас” бяха отличени кметът на Община Бургас Димитър Николов и заместниците му Красимир Стойчев и д-р Лорис Мануелян. Павел Бошнаков, Димитър Пенджуров, Кръстан и Панайот Золумови, Атанас Андреев получиха плакети за спомоществователство. Отличилите се бургаски състезатели, също бяха наградени - Михаил Копанов, Любен Тенекеджиев, Клемент Саръстов.

Малките „оптимисти” изненадаха своите треньори, като им връчиха грамота и благодариха за търпението и предадените умения .

За 40 години през Яхт клуб „Порт Бургас” преминаха няколко генерации ветроходци. Над сто са спечелените национални титли, а броят на спечелените призови места в други ветроходни прояви е неизброим. Благодарение на успехите на своите ветроходци клубът зае лидерското място сред ветроходните клубове в България. Показателен е фактът, че основните членовете на националните отбори на клас „Оптимист”, „Лазер 4,7”, „Лазер Радиал”, „Лазер Стандарт”, „Фин”,”420” и „470” са ветроходци от Яхт клуб „Порт Бургас”. Сред успехите на клуба са и участията на презокеански регати, с който клубът се гордее. През тази година след решение на Управителния съвет ще започне подготовка за олимпийски цикъл на състезател от клуба.

Яхт клуб „Порт Бургас” е единственият, дал трима президенти на БФВ, двама международни съдии за жури и един регатен съдия на Международна ветроходна организация. Клубът е дал и Президент на Международната асоциация на олимпийския клас “470”. През годините Яхт клуб „Порт Бургас” може да се похвали с няколко успешно организирани международни прояви – Балкански първенства през 2002 г. и 2010 г., Световно първенство за младежи на клас „470” през 2007г., Европейско първенство на клас „420” и клас „470” през 2015 г. През 2017 г. бургаският клуб ще е домакин на най-мащабната ветроходна проява, която ще се проведе в България – Европейско първенство по ветроходство на клас „Оптимист”. Международната асоциация на олимпийския клас „470” реши преди дни Яхт клуб „Порт Бургас” да бъде домакин и на Европейското първенство на олимпийския клас „470” през 2018 г. За първи път във водите на бургаския залив ще вдигнат платната, световните медалисти и олимпийските шампиони от Рио 2016, както и бъдещите медалисти от Токио 2020.

„През тези 40 години много са скъсаните платна, счупените мачти, много са приятелите, които сме спечелили, много са медалите и купите, които сме извоювали, много са усмивките на победата”, посочи председателят на клуба Евгений Мавродиев.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини