Всяка втора къща по селата - празна

Всяка втора къща по селата - празна - E-Burgas.com

арадоксът в България е, че около 40% от домакинствата са пренаселени, а в същото време празните жилища в градовете са 25,45%, а тези в селата - 42,96%, като това се дължи главно на обезлюдяването. Това коментира в ефира на bTV заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.

Тя цитира данни на НСИ от преброяването през 2011 г., според които населението на страната ни е било 7 327 224 души, живеещи в 3 3887 149 жилища. По данни на регионалното министерство 1 220 416 жилища са необитаеми.

„Държавата предвижда данъчни стимули за отдаването или продажбата на празните апартаменти, но това може да бъде направено едва след адекватно разглеждане на жилищния проблем“, припомни Крумова.

По думите на заместник-министъра причината да има толкова много празни жилища е в това, че често те са наследствени и съществуват спорове, които не се уреждат, като междувременно апартаментите стоят празни. Освен това има и много собственици, които живеят извън пределите на страната, но не продават имотите си, нито ги отдават под наем.

Коментари

Още от последните новини