Всяка четвърта фирма отваря врати за нови служители

Оптимистична прогноза за търсещите работа. През следващите три месеца бизнесът ще предлага повече работни места. Това сочи изследване на една от компаниите за подбор на персонал, предаде Нова тв.

Нагласите в 24 на сто от фирмите са да наемат работници през пролетта, в 4 на сто – да съкращават, а 69 на сто не очакват промяна. Въпреки предизборната обстановка, която сме свикнали, че по-скоро поставя бизнеса на изчакване, вратите за нови работници се отварят. При това не само в големите фирми, но във всички четири категории предприятия - от микро до големите.

Търсят се млади, енергични и амбициозни хора, които обаче са готови и да продължат да се учат.

Най-големи трудности да си намерят хора срещат в производството, бързооборотните стоки, бизнес услугите, недвижимите имоти, строителството, транспорта и комуникациите. 

В една от компаниите търсят млади хора, които имат желание да се развиват. За недобрата им подготовка обвиняват образователната система. Много от хората идват с диплома, а всъщност не могат да покрият това, което се очаква, че са научили за тези четири години, каза Маги Папачева експерт по човешки ресурси във фирма за телемаркетинг. Това налага работодателят да ги обучи, а това отнема пари и време.

Сподели новината:

Коментари