Всеки шести служител в кол център работи от вкъщи

Всеки шести служител в кол център работи от вкъщи - E-Burgas.com

Всеки шести служител в кол център превръща дома си в работно място, или това означава около 15% от заетите в сектора. Това каза пред „Монитор“ Пламен Цеков, член на борда на Българската аутсорсинг асоциация. Според проучване на Евростат по-често жените избират да работят от вкъщи, предава "Монитор".

Компаниите пък предлагали на служителите си гъвкаво работно време, както и възможност да се трудят от вкъщи, защото това водело до по-висока ефективност и удовлетвореност. Продуктивността се дължи на липсата на странични фактори, които могат да отвлекат вниманието при работа в офис, анализира Цеков. Новата форма на труд започнала да набира все по-голяма популярност през последните 2 години.

Подобряването на технологиите и появата на социалните медии поставили началото на новата вълна. По думите на Пламен Цеков към нея прибягвали компаниите, който били ориентирани към резултата, а не просто към осигуряването на някаква услуга. Освен това хоум офиса бил много удобен начин за разрастване в нови градове и територии, с по-малко население, без да се налага да се правят големи първоначални разходи за наемане на помещение. Служителите пък предпочитали да работят от вкъщи, защото спестявали време от пътуването. Освен това избягвали неудобства, свързани с градската инфраструктура и паркирането. Практиката показвала, че делът на тези, които предпочитат да работят на отдалечено от градските условия място, също се увеличавал. За тях селските райони се оказвали по-привлекателни от шума и мръсотията на големия град. Още повече че това им позволявало да съчетаят семейния живот с професионалните задължения, обяснява Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

ИТ специалисти, счетоводители, одитни експерти и консултанти също избирали уюта на дома пред офиса. Въпреки множеството предимства, хоум офисът води до невъзможност за социализация, разказва Цеков. Проблем се оказвала липсата на срещи с колегите и приятелите на работа, както и възможността за професионално и личностно обогатяване. Според Васил Велев гъвкавото работно време било по-добро от фиксираното, то обаче не било приложимо във всички сфери. Такъв отрасъл например бил производството. У нас тепърва навлизали и други нови форми на труд като споделени работни места и работници, персонал под наем, срочни трудови договори и втори трудови договори. Процентът им обаче бил малък в сравнение със средноевропейския.

Коментари

Още от последните новини