Всеки десети е работил в туризма през 2015 година

Всеки десети е работил в туризма през 2015 година - E-Burgas.com

По данни на Министерството на туризма общият брой работни места у нас през 2015 година, пряко или косвено свързани с туризма, са били около 338 000, което е 11 на сто от всички позиции.

Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева на научен форум в Пловдив. Тя посочи Пловдив, най-старият жив град в Европа, като пример на голямото разнообразие от туристически услуги.

През последните 10 години България е отбелязала почти 50 на сто ръст на чуждестранните туристи и 7 на сто растеж на приходите в сектора, каза Георгиева, като уточни, че броят на чуждите туристи през миналата година е близо 10 100 000 души.

По думите й туризмът е сред водещите отрасли в икономиката на България и общият принос на сектора и свързаната с него индустрия за миналата година е над 10,5 милиарда лева /13 на сто/.

По данни на статистиката по брой на човек от населението ние не се отличаваме съществено от страни като Португалия, превъзхождаме Италия, Белгия и Холандия.

Съотношението туристи - местно население, което за България е приблизително 1:1, сме позиционирани в средата на класацията на световния туристически барометър за Европа, добави заместник-министърът.

Коментари

Още от последните новини