Временните обекти на плажовете с обща визия

Временните обекти на плажовете с обща визия - E-Burgas.com

Разработват се правила за временните обекти, които са по плажната ивица да са обща визия. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на конгреса на Националния борд по туризъм. И уточни, че критериите ще бъдат заложени към изискванията към концесионерите и наемателите на ивиците и ще важат още от следващата линия. Те се отнасят и за материала, който ще трябва да е екологичен, както и към цвета, като ще бъдат определени няколко възможни. Задължително ще предложим да няма преместваеми щендери, а цялата стока да е в магазина, каза още Ангелкова. И коментира, че това ще разшири алеите и ще промени облика на летовищата ни.

Освен това с промените в Закона за туризма ще се въведат и условия, според които ще определят националните курорти. В момента се работи по правен анализ, който трябва да очертае изискванията. Сред тях ще са, че националния курорт няма как да е община или селище, което е административно териториална единица, обясни министърът. По думите й други признаци ще са на територията на курорти какви видове собствености може да има, къде се намира, посещаемостта му и значението му за развитие на сектора.

С промените в закона и създаването на наредба за националните курорти има идея въвеждане на например три цвята, в които трябва да са всички сгради с него, обясни още министърът. Тя посочи още, че освен това ще има и ограничение във видовете тенти, които ще могат да се използват. Подобни критерии има в Испания и в Гърция, коментира Ангелкова. И уточни, че предстои да се обсъди дали ще важи за съществуващите или само за новоизграждащите се обекти. От друга страна работим по наредба, която да регулира обществения живот в курортите, каза още тя.

Идеята е да се приоритизират дейностите свързани с инвестиции в националните курорти. Най-тежката борба в момента е да успеем нормативно част от парите, които влизат в общините от националните курорти да се разходват обратно в тях, посочи министърът. Тя обясни, че в момента кметовете по закон нямат ангажименти към курортите на тяхната територия. Какъв процент да се разходва обратно в тях в въпрос на преговори с министерство на финансите, обясни министърът.

Източник: Агенция Монитор

Коментари

Още от последните новини