Връщат загубите по атракциона „Подземен град“ с изложби

Връщат загубите по атракциона „Подземен град“ с изложби - E-Burgas.com

Над 70 хил. лева са извършените плащания до момента

Община Бургас възвръща финансовите загуби по нереализирания, все още, проект за атракцион „Подземен град“ чрез изложби. Това разкри зам.-кметът Йорданка Ананиева в отгвор на запитавнето на общинският съветник Евгений Мосинов. До момента били събрани 23 810 лв. от изложбата „Подводен свят“, която се намира в Казиното и ще остане отворена до края на септември. По думите на Ананиева, това била една от най-посещаваните изложби в града до момента.

Опозиционният съветник Евгений Мосинов припомни на управляващите, че извършените разходи по проекта са над 70 хиляди лева. „Въпреки че сме платили на проектант сума от 23 хил. лв. сме получили нещо, в което не е установен основният проблем с находището на вода и свлачищните процеси, възникнал по-късно. Заложено е на хидро-геоложко и минно-геоложко проучване, а находище на вода се установява и от човек с две пръчки“, посочи Мосинов в упрек към преведените големи суми към проектантите.  

„Платили сме проект за 23 хил.лв. и заради този проект плащаме и аванс на строителя, а после разбираме, че сме били тъпана на пусто. Тревожи ме и друго. Бомбоубежищата са дадени на ОП „Летен театър“, което не реализирало разходи, като поддръжката се изразявала само в подмяна на брави и катинари, когато това се налага. За съжаление, считам, че ще има разходи, защото тази вода и свлачищният процес вероятно пак ще се активизират и ще имаме проблеми. А смяната на катинари в бомбоубежища с много жестолинейни километри мрежа ми се струва недостатъчно, защото по-късно ще трябва да ги опазим и охраняваме“, коментира Мосинов.

Той призова колегите си от Общинския съвет да бъдат по-взискателни, когато се приемат проекти и прединвестиционни проучвания, за да се предотвратят подобни грешки.

Ананиева пък подчерта, че този проект продължава да стои в програмата на общината и ще бъде реализиран според решение на Общински съвет в този програмен период след като бъде отворен от програмата за финансиране по „Региони в растеж“.

Коментари

Още от последните новини