Връщаме часовника с час назад

Връщаме часовника с час назад - E-Burgas.com
25764Връщането към астрономическото часово време ще стане в 4.00 местно време на 25 октомври, съобщават от Българския институт по метрология. Тогава часовниците трябва да се върнат с един час назад. Така вече ще спим с един час повече. Връщането към астрономическото време тази година съвпада с деня на провеждането на местните избори и националния референдум.
Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.
България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - или обратно на 3.00 ч.
 
Коментари