Връчват "Ключ от кулата" на достойни бургазлии за Никулден

Връчват

Никулден е време, в което отдаваме дължимото уважение и признание на онези хора, които са проявили доблест, човечност, спасявали са човешки животи и са постигнали успех в своята сфера. Тези достойни граждани ще бъдат отличени по време на празничната сесия на Общинския съвет.

Сред почетни граждани на Бургас вече са Янка Рупкина, Вида Буковинова, Руси Стоянов и Иван Притъргов - посмъртно.

Няколко изявени имена се удостояват с почетния знак "Ключа от кулата на Община Бургас".

Проф. д-р Георги Чалдъков се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология. Той е известен, не само със своите научни постижения, но и с будната си обществена позиция и неотменно присъствие в интелектуалния елит на България. Професор Чалдъков е автор на множество статии в периодичната преса, сборници от есета и други книжни издания, които вълнуват със своята мъдрост, гражданска ангажираност и висок морал.

Художникът Радостин Дамасков се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия принос в културното развитие на града. Той работи в областта на малката пластика и монументалните форми. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на "П. Людвиг" както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

Светла Стоева, диригент на бургаска хорова школа Милка Стоева се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос в развитието на хоровото изкуство. През годините детският хор е прераснал в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромен принос за високото ниво на хора и за неговите големи международни отличия има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Милка Стоева. Към момента делото й се продължава от Светла Стоева.

Арх. Дунка Герганова се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас. Архитект Герганова има богата и разнообразна професионална кариера, заемайки различни длъжности. Извършила е реставрации на църкви и знакови сгради в различни градове в страната.  Проектирала е множество сгради с обществено и културно значение. Автор е на  редица публикации и книги в сферата на архитектурата. Носител е на орден "Кирил и Методий" - първа степен, Златен Капител от САБ - 2011 г. и др.

Арх. Деви Симеонов се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и градоустройството на Бургас.  Архитект Симеонов е извършил проектирането на множество обществено значими сгради както в Бургас, така и в различни градове на страната. Голяма част от времето и силите си архитектът посвещава на изследователска и събирателска работа, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история, а също така на изследване на родовата памет и подготовката на личния си архивен фонд. 

С "Почетна значка на Община Бургас" се награждават няколко човека, проявили смелост, спасили човешки животи и предотвратили тежки инциденти. Сред тях е Женя Райкова, която спасява дете от удавяне на бургаския плаж.

Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев също са сред носителите на почетния знак. Те потушават пожар, избухнал в паркиран автомобил и не допускат огъня да нанесе по-сериозни проблеми на други коли.

С почетна значка се отличава и Николай Танев. Благодарение на уменията си по гмуркане и подводен риболов той спасява от удавяне възрастен болен мъж по време на наводнението в село Равнец.

Коментари

Още от последните новини