Водещи компании подкрепиха български проект на военен кораб

Водещи компании подкрепиха български проект на военен кораб - E-Burgas.com

Най-съвременни въоръжени системи от доказани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби. Това става факт със споразуменията за сътрудничество между българския корабостроителен завод „МТГ Делфин“ и три европейски фирми, водещи в тази област – „Талес“ (Холандия) „Леонардо/Финмеханика“ (Италия) и „ДИЛ Дифенс“ (Германия).

Те бяха подписани на втория ден от отбранителното изложение „Хемус 2016“, което се провежда в Пловдив.

Споразуменията са ярък пример за трансгранично европейско сътрудничество в отбранителната индустрия. Те ще позволят построяването в България на съвременни военни кораби, с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии, в това число на НАТО, на базата на доказани решения. Не не последно място ще сa оптимизираните разходи за придобиване и поддръжка на корабите през целия жизнен цикъл. 

Допълнителна гаранция за възможностите на корабите е сертифицирането от класификационната организация BV (Франция), в съответствие с правилата за проектиране и строеж на военни кораби.

В световен мащаб в следващите 20 години ще са необходими над 400 кораба от този клас, смятат експерти. Подписаните от „МТГ Делфин“ споразумения с водещи световни фирми представляват стратегическа стъпка към възможността българската корабостроителна индустрия да може успешно да предлага конкурентен продукт не само за нуждите на страната, но и за външния пазар. Съседни държави вече са проявили голям интерес към проекта.

Коментари

Още от последните новини