Внимание! Опасен морски вирус атакува децата

Внимание! Опасен морски вирус атакува децата - E-Burgas.com

17451-more deca_960_539

Малки деца с гастроентерити след морето са почти всички пациенти в детското отделение на Инфекциозна болница. Един от три случая е причинен от ротавируси, които по принцип са по-чести зимни диагнози, обясни началникът на Първо детско отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. В болницата с такава диагноза годишно преминават около 2000 деца.

След големите дъждове инфекциите зачестяват. Почти поравно са болните, летували на Южното и на Северното Черноморие. Заразата се предава от фекалии и замърсени с тях ръце, храна, вода, вещи.

Годишно от остър гастронтерит у нас боледуват около 20 000 деца, всяко второ от тях е с ротовирус. При това погрешно се мисли, че хлапета от семейства с добри хигиенни и финансови възможности не боледуват. Почти всяко дете прекарва такава инфекция до 5-ата си година

Проявите са с изтощителна диария, болки в корема, висока температура. Неудържимото разстройство "на вода" е много опасно за малките и особено за недоносените, защото бързо ги обезводнява. Лекуват се 7-10 дни.

ПИК

За ротавирусните гастроентерити има ефективни ваксини. Но те не са задължителни и са платени, което разколебава много от родителите.

Коментари

Още от последните новини