Внимание! Мощна слънчева буря връхлита днес Земята

Внимание! Мощна слънчева буря връхлита днес Земята - E-Burgas.com

Слънчева буря

Към Земята връхлита най-голямата слънчева буря за последните две години, съобщи АП, цитирайки американския Център за прогнози на времето в Космоса /ЦППК/.

 На повърхността на Слънцето е имало изригване с най-висока степен по скалата, използвана от ЦППК. При приближаването си към Земята обаче мощната буря ще загуби част от силата си, смятат астрофизиците, пише "Стандарт". Изригването е станало на 11 септември през нощта срещу четвъртък. Изхвърленият от него облак плазма лети встрани от Земята със скорост 4,02 милиона км в час и може да достигне Земята сутринта на 12 септември.

 Спътниковите данни показват, че повечето опасни частици ще прелетят над Земята, без да я засегнат. Все пак не са изключени смущения в магнитното поле на планетата и затруднения в телекомуникационните връзки. В дните на слънчевата буря се очаква Слънцето да свети още по-ярко, казват астрофизиците.

 През септември 2012 г. на Земята се възцари голям страх, след като учени предупредиха за предстоящо суперизригване, което само за часове би могло да унищожи населението на Земята. За щастие черните прогнози не се реализираха. Слънчевите изригвания не се случват във вакуум. Това са експлозивни явления, черпещи енергия от магнитното поле на Слънцето. Чрез анализа на магнитните полета се прави прогноза за силата на магнитното поле на Слънцето и енергията, натрупана в него.

Агенция ПИК

Коментари

Още от последните новини