Влизаме в храм "Св. св. Кирил и Методий" на Никулден

Влизаме в храм

Планираме църквата „Св. св. Кирил и Методий“ да отвори врати на Никулден. Това заяви началникът сектор "Техническа инфраструктура" към Община Бургас Мирослав Жеков пред радио "Фокус". Припомняме, че в момента продължават да текат ремонтните дейности по сградата на църквата, която е затворена през последните години. 

Планираното по проекта за аварийно-конструктивно укрепване на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ от края на 2014 г. е изпълнено на 100%.

„В момента се извършват довършителни работи и където има дребни строителни нарушения като шпакловане се доизясняват. На този етап се прави и фасадното осветление, пусната е нова електроинсталация, както и подово отопление“, обясни Жеков.

Той каза, че е положена нова гранитна подова настилка, а също и, че се поставят нови полилеи, климатици и се оправя вертикалната планировка около храма.

„Реставрацията на иконите в църквата е по друг идеен проект – по вътрешна фасадна реставрация и ще се възложи на специалисти. По външната фасадна инсталация камъкът се чупи доста и е в доста лошо състояние. След като се загради ъгъл от цъквата, в който иконите ще бъдат възстановявани, няма да има проблем за миряните да я посещават, което е и желанието на Църковното настоятелство“, уточни Мирослав Жеков. 

Коментари

Още от последните новини