Владимир Димитров след пробегa от 133 км. в Странджа: Решението да спра на Качул бе правилно

Владимир Димитров след пробегa от 133 км. в Странджа: Решението да спра на Качул бе правилно - E-Burgas.com

Туристите ще могат да тръгнат по "Тур Странджа" още тази есен, когато планината е най-красива

133 км. за 23 часа и 20 минути успя да пробяга председателят на СНЦ "Зелена Странджа" Владимир Димитров в пробега, който започна снощи. Планът беше за 24 часа да бъдат избягани цели 180 км. по трасето на "Тур Странджа", но травма в крака го спря за този истински подвиг. Целият пробег бе следен в реално време с GPS тракер, а стотици любители на приключенията пожелаха успех на Владо и му изпращаха положителна енергия през цялото време. Публикуваме разказ от първо лице, от които ще научите повече подробности за мотивацията, трудностите и бъдещото развитие на маршрута "Тур Странджа". 

Сега и аз да разкажа за приключението „Пробег Тур Странджа – 180х24“ от Елхово до Ахтопол, от името на онази зелена точка, която се местеше бавно по картата на Странджа.

Първо – защо беше нужно?

Както знаете, Сдружение „Зелена Странджа“ е създадено, за да развива и популяризира Странджа, да опазва природата, да насърчава активния начин на живот и движението сред природата. Идеята за многодневния пешеходен и вело маршрут „Тур Странджа“ от Тунджа до Черно море, който ще бъде предназначен за самостоятелно преминаващи или организирани групи туристи е плод от дейността на сдружението през последните години. Този маршрут има потенциал да привлече много туристи от цялата страна и от чужбина, които да се потопят в непознатата за тях Странджа и в същото време да осигури поминък за местни хора.

Пробегът на „Тур Странджа“ е един от начините повече хора да научат за него, както и да обърнат погледи към Странджа. Предстои също преминаването му с велосипеди в най-скоро време.

Цялата необходима информация за пребиваването на туристите в Странджа при преминаването на маршрута „Тур Странджа“ ще бъде достъпна безплатно в сайта www.tourstrandja.bg и ще бъде публикувана от местните хора, които вече могат да се регистрират като „Домакин от Странджа“ и да качват информация за забележителности, хотели, къщи за гости, заведения за хранене и т.н., а съответно туристите трябва да си направят регистрация „Гост на Странджа“ и ще могат да публикуват своите впечатления, коментари и снимки. Достоверността на информацията за сега ще бъде контролирана от представители на „Зелена Странджа“.

През лятото се планира маркиране на маршрута, а туристите ще могат да тръгнат по него през есента, когато в Странджа е и най-приятно за преходи.

Да се върнем на предизвикателството „Тур Странджа за 24 часа“ … Да, напълно постижимо е, дори и за по-кратко време, въпреки че звучи нереално за повечето хора. Аз не се справих при първия опит, поради неспираща и накрая вече станала нетърпима болка в коляното, която се появи още на 50-тия километър. До последно мисълта за преждевременно спиране не ми беше минавала, смятах въпреки всичко някак си да стигна до Ахтопол. И сигурно щях да успея, но за много повече време, втора безсънна нощ сам в гората и непредвидими последици за здравето ми. В крайна сметка смятам, че решението да спра на Качул беше правилното за мен, за семейството ми, за приятелите и всички останали.

Ето и малко статистика:

Елхово – „Качул“: Изминати километри - 133, време - 23 ч : 21 м, средна скорост – 5,7 км/ч., средна скорост на движение – 6,7 км/ч., положителна денивелация – 2294 m, отрицателна денивелация – 2326 м, мин. височина – 70 м, максимална – 392 м.

От „Качул“ до Ахтопол остават 42 км, от които 33 са покрай река Велека, надолу по течението и съответно почти няма изкачвания, само след село Бродилово има 3 км плавно изкачване по горски път. С други думи, за един подготвен бегач на дълги разстояния целият маршрут може да бъде пробяган с добра средна скорост и времето да бъде дори под 20 часа. Аз, понеже не разчитах на подкрепителни пунктове, се бях натоварил с тежка раница, което също може би е довело до болките, а те след 80-тия километър не ми позволяваха да бягам.

Не знам, дали ще направя втори опит – може би след време. Преди това със сигурност ще го премина отново с колело, което ще е значително по-приятно. Иначе всеки, който се чувства подготвен и има желание, може да го направи – аз ще съдействам с каквото мога.

За мен по-голямото предизвикателство беше да привлека вниманието на всички вас към Странджа. И смятам, че резултатът надмина очакванията. Следейки зелената точка на моето движение по картата на Странджа в продължение на почти цяло денонощие, вие със сигурност сте една степен по-запознати с населените места, пътищата и някои от забележителностите на Странджа. Уверен съм, че много от вас вече искат и да тръгнат по тези пътища. Защото само на живо можете да почувствате атмосферата и духа на планината – десетките блещукащи очички в тъмнината, многобройните срещи с чакали, диви прасета, сърни, елени, язовци, таралежи, а също и разярени селски кучета, сутрешната роса в тревата, стелещата се мъгла покрай реките, обедното жарко слънце, следобедните буреносни облаци и едри капки дъжд. И разбира се срещите с малкото останали по този край хора, някои от които вече знаеха, че се готви някакъв „екомаршрут“.

За цялото внимание, загриженост и подкрепа – БЛАГОДАРЯ ВИ!

Благодаря и на съпругата ми Гергана и трите ни деца, които ме търпят и подкрепят. Ако имаше начин, тя щеше да тръгне с мен и съм сигурен, че можеше да се справи и по-добре.

Благодаря и на нашите приятели Свилен и Елена, които ме закараха, върнаха и обгрижваха.

Надявам се всички виждате смисъл в това, което правим заедно, защото всички ние можем да направим нещо добро за Странджа, за природата и за нас самите.

Галерия
Коментари

Още от последните новини