Вкусен Никулден с шеф Красимир Петров: Рецепта за роле от лаврак с орехова плънка

Вкусен Никулден с шеф Красимир Петров: Рецепта за роле от лаврак с орехова плънка - E-Burgas.com

Шеф Красимир Петров е кулинарният диригент под чието ръководство екипът на Средиземноморски ресторант Салини твори вкусотия след вкусотия. За всички любители на радостите за небцето, той предлага специално 4-степенно меню за Никулден, коя от коя по-изкушаващи.

В началото е салата - бейби спанак, чери домати, варени картофи, бейби царевички, панджар и соево-горчичен дресинг. Следва предястие - крустин с пушена сьомга, филаделфия мус и тарама хайвер. После е ред на основното, за което избирате един от три главни герои: сьомга филе, риба тон или филе от лаврак. Предпочитаният морски обитател ще ви бъде поднесен приготвен съвършено, в компанията на трохи от зехтин, лилав картоф и цитрусов топъл сос с каперси + прясно изпечен хляб. А десертът, ах, десертът... е божествен и на вид, и на вкус, текстура, аромати... - поширана круша с глазура от сини боровинки. Желание за участие в тази кулинарна Никулденска вакханалия (45 лева/ гост), може да заявите на тел. +359 877 850 001.

Ако искате сам/а да запретнете ръкави и да се изявите в кухнята за празника на Бургас, рибарите, банкерите и търговците - шеф Красимир Петров има решение с рецепта, която гарантирано ще спечели благоволението и обожанието на гостите ви. Ето я и нея:

 

Роле от лаврак с орехова плънка върху доматен сос с маслини

(за 2 порции)

2 лаврака или 4 филета

Сокът от половин лимон плюс кората

1/2 връзка магданоз

100 гр. орехи

1/2 ч. л. сух риган

3 домата белени и нарязани на средно големи кубчета

4-5 чери доматчета

5-6 маслини (филетирани)

сол, черен пипер

1/2 глава лук

 

Първо внимание изисква негово морско величество лавракът. Отстранете люспите и отделете филетата. Ако не сте сигурни в уменията си, може да си спестите тази стъпка, като закупите готови филета. Посолете ги. Поръсете с черен пипер. Сложете орехите, 2/3 от магданоза, сокът от лимона и 2 с. л. зехтин в блендер или хаванче. Пасираме до получаване на "трохи". Обличате рибените филета в получените ароматни трохи. Завивате на руло, което фиксирате с дървени шишчета. Печете в загрята фурна, на 180 градуса, за 10-12 минути до готовност.

В загрят тиган слагате 2 с.л. зехтин и ситно нарязания лук. Готвите до прозрачност. Добавяте доматите, маслините, ригана. След като сосът се редуцира добавяте чери доматчетата, срязани на половинки. Разбърквате добре и сваляте от огъня. Посолявате и поръсвате с магданоз. Сервирате рибата върху соса. Поръсвате с настъргана кора от лимон.

Voilà! рецептата може да изпълните и с друга риба.

шеф Красимир Петров и екипът на Средиземноморски ресторант Салини ви желаят добър апетит. Още вкусни изкушения, открийте на място в Гранд хотел и СПА Приморец – хотелският ресторант, който предлага световно висше кулинарно изкуство на всички свои гости.

 

 

Коментари

Още от последните новини