ВКС потвърди ефективна присъда за подкуп на граничар

ВКС потвърди ефективна присъда за подкуп на граничар - E-Burgas.com

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд-Бургас, с което на подсъдимия Емил Емилов, опитал да подкупи  граничен полицай, бе наложено наказание лишаване от свобода в размер на две години  и глоба от 2000 лв.

Решението на бургаските магистрати е първото по рода си в Апелативния регион за опит да бъде корумпиран  граничар, за да не извърши действия в по служба и да пропусне бежанци. Престъплението е по чл.304а вр. с чл.304, ал.1 вр. с чл.54, ал.1 вр. с чл.58а, ал.1 от НК.

Пресцентърът на Апелативен съд – Бургас припомня, че 41-годишният Емилов, от гр. Тутракан е признат за виновен за това, че на 22.04.2015г. на кръстовище между с. Стефан Караджово , община Ямбол и с. Денница, община Болярово е предложил подкуп – пари в размер на 2000 лева на полицейски орган, младши инспектор към РДГП гр.Кюстендил, командирован в РДГП Елхово, ГПУ Болярово, за да не извърши действия по служба, а да пропусне група от 12 бежанци. На първа инстанция мъжът получи условно наказание от три години и глоба от 4000 лв.

 В решението си от април 2016 г. бургаските магистрати отчетоха високия размер на предложения и даден подкуп, както и факта, че е направен опит да бъде корумпиран полицай със специални охранителни функции в момент на тежък миграционен натиск не само към РБългария, но и към всички държави - членки на ЕС. Съдът измени присъдата от ОС- Ямбол и наложи на Емилов ефективно наказание от две години, което да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим, и по-ниска глоба

Решението на БАС беше атакувано с жалба на подсъдимия Емилов пред ВКС. Върховната съдебна инстанция по наказателни дела споделя изцяло аргументите на Апелативен съд Бургас за наложеното наказание лишаване от свобода. В решението си магистратите посочват мотивите на БАС като пространни и забележително задълбочени. И този съдебен състав намира, че деянието на Емилов е с висока степен на обществена опасност и определя опита за корумпиране на граничния полицай като поведение, което руши държавността и не следва бъде да бъде толерирано. Върховните съдии са категорични, че БАС е отменил условното наказание на Емилов напълно законосъобразно и правилно.

Решението на ВКС е окончателно.

 

Коментари

Още от последните новини