Виза спъва мераклиите от Украйна и Беларус да работят по морето у нас

Виза спъва мераклиите от Украйна и Беларус да работят по морето у нас - E-Burgas.com

България ще се опита да запълни липсата на кадри в сферата на туризма с работна ръка от чужди страни. Става дума за работници от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия, които обаче трудно взимат виза за страната ни. Поради тази причина Министервството на туризма вече е провело разговори с Министерството на външните работи, за да се създадат условия за улесняване на получаването на визи за желаещите да работят у нас. Tова стана ясно от думите на заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която откри 15-ата туристическа борса „Вашата Ваканция 2017″ в Бургас.

Тя подчерта, че родните кадри продължават да бъдат приоритет, но тепърва ще трябва да се оптимизира тяхното обучение. Това трябва да започне още от средното училище и след това логично да премине към университетите. 

Според Ирена Георгиева прогнозите за този сезон са много оптимистични и се очаква той да надмине предишния, който също беше много успешен. Те се базират от от различните туристически изложения, които проведохме. Получаваме постоянно данни от туроператори и летищата. Очакваме около 15-20% ръст на немските туристи, както и 20% ръст на ранните записвания. Руските туроператори споделят за поне 10% ръст.
 

Коментари

Още от последните новини