Високата температура на водата убива делфините в Черно море

Високата температура на водата убива делфините в Черно море  - E-Burgas.com

Високата смъртност при делфините се дължи на високата температура на морската вода. Това каза експертът и дългогодишен изследовател на делфините Цецо Станев пред радио "Фокус" във връзка с високия брой смъртност при морските бозайници през миналата година и предстоящото затопляне на времето и морската вода.

„Причината за смъртта на делфините в южната част на Черно море се дължеше на високата температура на морската вода. В северната част на Черно море нямаше такива случаи, докато в южната част бяха открити около стотина (до колкото ми е известно) трупа на малки делфини.

Високата температура плюс наличието на някои нематоди (червеи), които при тази висока температура намират благоприятни условия за развитието си особено при малките делфини, които пък нямат изградена имунна система,  за това се получи голям брой умирания на млади делфини“, каза експертът посветил живота си на изследвания на делфини.

Цецо Станев обясни, че топлоотдаването при делфините става чрез разширяване и свиване на кръвоносните съдове. „Когато температурата на морската вода е около 30-31 градуса, това нарушава топлообмена и от там се получава изтощаването на организма на делфина“, посочи Станев.

Коментари

Още от последните новини