Виолета Илиева РУО-Бургас: Родителите да обръщат повече време на децата си вкъщи

Виолета Илиева РУО-Бургас: Родителите да обръщат повече време на децата си вкъщи - E-Burgas.com

Външните ученици искали да нахлуят в ОУ „Васил Априлов”, но стратегията им не сработила

Родителите да обръщат по-голямо внимание на времето, когато децата им са вкъщи и да знаят с какво те се занимават, когато са пред компютъра. Такива неща, които се случват в училищните дворове, отговорността не е само на училището. Това разкри директорът на Регионалното управление на образованието в Бургас инж. Виолета Илиева по отношение на вчерашното масово сбиване в ОУ „Васил Априлов” и добави, че всичко е било организирано от вкъщи.

За да бъдат предотвратени подобни неприятни събития  от инспектората са взели превантивни мерки непосредствено след започването на учебната година. „На работно съвещание с директорите им възложихме да запознаят родителите по време на родителските срещи и да им предложат такива мобилни приложения, с които да предотвратяват влизането на децата им в определени мрежи и сайтове, както и да проследяват влизането в информационното пространство на децата си. Това са приложения, които са безплатни и се инсталират в самите компютри или други устройства”, обясни инж. Илиева – „Технологиите вече са толкова напреднали, че самият родител може спокойно да бъде коректив на своето дете вкъщи от персоналния му компютър или смартфон, за да няма достъп до сайтове и мрежи, които смята, че ще му навредят”.

Вчерашните неприятни събития в двора на ОУ „Васил Априлов” се случили заради отношения между момче и момиче, вследствие на което се стигнало до момичешки бой. Ако има нещо положително в цялата ситуация, то е че всичко е станало много бързо и планът им не е сработил. Затова и били бързо разтървани. „Не е възпитателно и градивно да се правят такива момичешки „банди” и да ходят да се причакват”, допълни инж. Илиева.

Пропускателният режим снощи също е бил задействан и външните ученици от ОУ „Княз Борис” не са могли да нахлуят вътре, както са мислели. В този момент точно прозвучал училищният звънец и вълната от ученици, излизащи от час, ги изтласкала навън. По думите на директорът на „ОУ Васил Априлов” точно пред входа две девойки се сдърпали, но бързо били разтървани.

В момента протичат разговори между родителите на съгрешилите деца и педагогическите съвети на двете училища и предстои да се вземе решение за бъдещето на тези ученици.

Коментари

Още от последните новини