Вижте накъде ще расте Бургас през следващите години

Вижте накъде ще расте Бургас през следващите години  - E-Burgas.com

Община Бургас иска да спре строителството в центъра, градът ще се разширява към Банево и "Меден рудник"

Община Бургас ще направи всичко възможно да ограничи строителството в центъра през следващата година и занапред. Това стана ясно на представянето на Бюджет 2017 от кмета Димитър Николов. 

През следващата година ще бъдат разширени границите на строителство в посока квартал Банево и Долно Езерово, както и в комплекс "Меден рудник". 

На изток от Банево в регулация ще бъдат вкарани 250 декара, а на запад 158 декара. В местността "Острицата" 1 и 2 по настояване на инвеститорите с променен статут ще бъдат цели 2124 декара. Голямо разширение се очаква и в зоната на на Минерални бани, където с променен статут са 1500 декара. В Долно Езерово урбанизирани ще бъдат 31 декара. 

След 10 годишни  процедури на зона "Ъгъла" в Сарафово най-после е променен статута и на 1480 декара в началото на месец януари. Представителите на EVN вече са предупредени, че тази територия става урбанизирана.

Ново строителство може да се очаква и в бургаския комплекс "Меден рудник" и по-конкркретно в Зона "Д", където урбанизирани ще бъдат нови 1100 декара, на които вече започва процедурата по осигуряване на инфраструктура. За Зона "Б" пък са планирани 166 декара. 

Причината строителството да бъде изнесено извън града са многото конфликти между инвеститорите на нови жилища и тези, които вече са закупили такива. Ролята на община Бургас там обаче често е само косвена, тъй като инвеститорите почти винаги печелят делата във ВКС и получават разрешение за строителтсво. 

Николов обаче уточни, че през неговия мандат в Бургас не е застроен нито един линеен метър, който е със статут на зелена площ, детска площадка или спортна площадка. 

Коментари

Още от последните новини