Вижте кои творци ще са част от заключителната изложба на ППАФ 2019

Вижте кои творци ще са част от заключителната изложба на ППАФ 2019  - E-Burgas.com

Финал на Порт Прим Арт Фест 2019 ще сложи представителна изложба на пет изключителни български творци. Сред тях е идеологът на културния форум с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец - художникът Стефан Божков. На поканата да станат част от третото издание на фестивала откликнаха колегите му Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов, Даниел Мирчев. Великолепната петорка ще зарадва почитателите на изкуството с изключителна многолика изложба. Тя ще бъде открита лично от представените автори на 5 октомври от 18:00 часа в най-новото културно и събитийно пространство на Бургас – Прим Арт Център (адресът е ул. „Княз Ал. Батенберг“ 12, срещу Гранд Хотел и СПА Приморец). Всички любопитни ще могат да я видят до 14 октомври включително. Входът за експозицията, включително откриването, е свободен. 

Повече за Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов и Даниел Мирчев и мотивацията им да са част от Порт Прим Арт Фест, можете да научите от самите тях.

Женя Адамова: 
„Завърших НХА в специалност порцелан и стъкло – това е дизайнерска специалност, където по време на обучението натрупах много полезни умения свързани с технологията  и начина на работа с материала. Сега  го ползвам с много повече свобода и лекота, но бих казала, че с всяка нова работа продължавам да се  уча. Точно това прави керамиката за мен толкова интересна, винаги има момент на изненада,  контрола никога не е изцяло в твои ръце, колкото опит, и увереност да си придобил. Вълнуващо е, като пътуване - навътре към себе си и навън към света.“

Емануела Ковач:
„Всяко придобито познание и опит в изобразителите изкуства обогатява начина на изразяване. Завършила съм техникум по текстил и „Графика“ в НХА. Изпитвах потребност да споделя натрупания през годините опит с по-младите си колеги-студенти. Връзката между нас бе вдъхновяваща. Мисля че ги научих на любов към това което правят. На вяра, че могат и на технологични умения, разбира се. От известно време не съм част от преподавателският екип на НХА и продължавам творческият си път като художник.“ 

Румен Читов: 
„Образованието ми е стандартното, което можеше да се получи в България за времето в което бях ученик в Художествена гимназия  и студент в Художествена академия. В образователните институции по изкуство се създава особена, специфична среда от търсещи себе си в полето на творчеството млади хора и това е увличащ и ползотворен процес, който е непрекъснат, продължаващ и извън рамката на уроците в образователната практика.“


Даниел Мирчев:
„Минах през различни форми и занимания, като никога не съм се отказвал от скулптурата и дърворезбата. Но това, което осъзнах в последните няколко години е, че всяко едно призвание изисква стопроцентово посвещаване. Трябва да се отдадеш изцяло и да заживееш с него. За мен през целия живот това е била скулптурата и дървото като материал. В същото време, себеотдаването няма нищо общо със себезатварянето. Винаги съм казвал, че един артист в широкия смисъл на думата е истински отворен за изкуството като цяло. Творческият процес е този, който обединява всички форми на изкуство и затова граници между тях няма. Има само позитивни провокации като любопитството да се прескача от една форма в друга, да се преплитат различни медии и да се създават мултикултурни проекти.“

Защо решихте да участвате в Порт Прим Арт Фест 2019?
Женя Адамова: Следя от разстояние  програмата и събитията съпътстващи фестивала от първото му издание. Намирам ги за важен акцент в културния живот в родния ми град. 
Емануела Ковач: Приех поканата на идеолога на фестивала Стефан Божков, решението е негово, не мое. Мое е желанието да бъда част от фестивала.
Румен Читов: Решението да участвам в Трети фестивал Порт Прим Арт Фест е продиктувано от интересната програма на фестивала, възможността да бъда  част от арт проявите,  като по този начин, това е и опит да популяризирам творчеството си.
Даниел Мирчев: Смятам, че идеята да се миксират различни арт събития в една обща платформа е актуална и отговаря на съвременните тенденции. Преливането и размиването на границите между едно и друго изкуство отдавна вече е задължително условие за едно успешно събитие.  Вече всичко е фюжън и това е част от мисленето на съвременния човек. 

Нужно ли е събирането на изкуствата и творците на подобна обща платформа? 
Женя Адамова: Нужно е  и важно да се случва. В такава обстановка всяка нова среща обогатява както нас отделните участници, така и публиката. А публиката в Бургас е будна! Очаквам много интересни срещи.
Емануела Ковач: Надявам се срещата на различните изкуства и артисти на морския бряг да е вдъхновяваща и ползотворна. Да бъде повод за творчески порив за нова песен, стих, рисунка. Да се превърне в празник за автори и публика.
Румен Читов: Преценявам че събирането на творци, работещи в различни изкуства в обща платформа е изключително провокативно, затова, надявам се,  и ползотворно.
Даниел Мирчев: Повече от нужно. Подобни платформи раждат не само прекрасни приятелства, но и нови идеи. Не винаги артистите познават художниците или писателите - своите илюстратори. Общуването помежду им в една обща платформа може само да допринесе за обогатяването на всеки един от участниците в нея.

Какво е мястото на изкуството в съвременното общество?
Женя Адамова:  Мястото и по-скоро ролята на изкуството в съвременното забързано време, е да ни накара да поспрем, да забавим темпото.  Макар и за кратко просто да наблюдаваме, да се любуваме, да се радваме, да поплачем - да се докоснем до нещо ново. Изкуството е  споделяне на емоции и съпреживяване. Емануела Ковач: За мен е начин на живот, за другите - май не съществува. Румен Читов: Присъствието на изкуството в живота на индивида или социума е мярката  за хуманност и интелигентност. Даниел Мирчев: Съпреживяването. В това виждам най-важната роля на изкуството в съвременното общество. Новите технологии, опосредстваната комуникация, бързия достъп до информация и темпото, с което се сменят новините, всичко това променя начина, по който се отнасяме към хората - познати и непознати. Ставаме безразлични. Затваряме се емоционално. Колкото по-достъпен става светът, толкова повече увеличаваме разстоянието между нас и другите. Изкуството е това, което ни учи отново да съпреживяваме.

Какво ще покажете на публиката на Порт Прим Арт Фест? 
Женя Адамова: Ще представя колекция от керамични пана, която се нарича „Въображаеми портрети“.  За тези работи получих награда в миналогодишния фестивал на съвременната керамика в София. Емануела Ковач: Ще покажа работи от два цикъла вдъхновени от морето, "Мидени черупки" и "Два острова". Използвала съм рисунка, графичните техники - суха игла и монотипия. Румен Читов: Пред публиката на фестивала ще се представя с около дузина творби, обединяващи поне две от посоките на пластическите ми търсения. Даниел Мирчев: Избрал съм скулптури от различни мои периоди. Надявам се всяка от избраните творби да провокира различна публика. В момента експериментирам с един иначе банален за ежедневието материал – шпертплат, който все още ми е много интересен заради пластовете и възможностите за визуална игра, които те предоставят. С моите работи обикновено не разказвам истории. Търся момента. Опитвам се да създам миг или мисъл. Обичам поезията и ще се радвам, ако почитателите на фестивала я открият и в моите скулптури.

Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов, Даниел Мирчев и Стефан Божков ще ви очакват на 5 октомври (събота) от 18:00 часа в Прим Арт Център. Заповядайте на тяхната многолика изложба, която ще сложи официален край на Порт Прим Арт Фест 2019. Организатор на културния форум е Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас.  
 

Коментари

Още от последните новини