Вижте кои са основните грешки, допускани при храненето на децата!

Вижте кои са основните грешки, допускани при храненето на децата! - E-Burgas.com
Д-р Ралица Пейчева, педиатър в Болница „Тракия“, Стара Загора СНИМКА Татяна БАЙКУШЕВА

Късното или прекалено ранното захранване на малките деца с алергизиращи храни е сред най-често срещаните грешки, които родителите допускат в детското хранене. Нарушеното разнообразие при храненето, което води до лоши хранителни навици е друг сериозен проблем за малчуганите. Това обясни в интервю за e-Burgas.com д-р Ралица Пейчева, педиатър в Болница „Тракия“, Стара Загора. Подценяването на основните изисквания за здравословен режим води до липса на вкусови предпочитания и дори до развитие на неофобия - страх от опитване на нова храна, посочва тя. Родителите допускат сериозна грешка и като използват храната като награда, поощрение или като наказание. Тогава се загубва удоволствието от храненето и се нарушава първия социален досег на децата до него като социално умение.

„Храненето в така наречения „свободен режим“ също е изключително грешна постановка. Но за съжаление се толерира от модерните родители. В този случай не се осигурява достатъчен комфорт на гастроинтестиналния тракт и децата приемат храненето като действие „между другото“, като нещо незначително, все едно можем да минем и без него“, казва д-р Пейчева. Свободният режим на хранене стои в основата на много разстройства в юношеството и в младата възраст, които напоследък никак не са редки - анорексия, булимия и други“.

Много опасно за децата може да бъде и вегетарианството. Според д-р Пейчева хранителните ни предпочитания трябва да бъдат избор на зрялата възраст, когато имаме самосъзнание. А не да ни бъде налаган ограничителни режими, освен ако това не се налага по медицински причини.

Недостатъчното хранене може да бъде отбелязано като още една сред основните, допускани грешки. Парадокс е, че то се среща не само при деца от третия свят. Такъв проблем има и в развитите страни, при деца от богати семейства, които ядат недостатъчно добри храни, в които няма правилно съотношение на градивни елементи и те не носят нищо полезно в себе си. При извършване на биохимични изследвания за микроелементи и витамини се оказва, че тези ингредиенти липсват, въпреки че детето е с добър стандарт.

Като най-често срещан проблем, свързан с храненето в съвременното общество, д-р Пейчева посочва ексцесивното хранене, което води до затлъстяване. Този проблем се превръща буквално в световна пандемия. Той е свързан с ограничаване на физическата активност, приемане на енергийно богата храна с бавно разграждане - богата на мазнини и въглехидрати. Организмът няма време да ги обработи, а човек ги поема между другото, с всичко останало.

„Затлъстяването е синдром. Той е свързан с високо артериално хипертонично налягане, с болести, които засягат белите дробове и бъбреците, обменни заболявания, нарушения в ендокринната ос на човек. Затлъстяването се превръща и в сериозен психологически проблем за децата, особено в юношеската възраст. Води след себе си ниско самочувствие, лоша самооценка, проявяват се затруднения в обучителния процес. Дори при деца, които са интелектуално много добре развити“, заявява педиатърът.

За да се разрешат възникнали вече проблеми е нужно те да бъдат осъзнати както от родителите, така и от детето. „Цялото семейство трябва да влезе в режим на здравословно хранене. Променят се броят на храненията, количеството и качеството на храната, трябва да започнат да се спазват плодовите и зеленчуковите порции, грамажа на месото и така нататък. Това става изключително бавно, може да отнеме една, две години и променя целия начин на живот. Малко са хората, които осъзнават важността на всичко това и са готови да направят промяна“, обяснява специалистката.

Въпреки опасностите, свързани с консумацията на храни, определяни като вредни, д-р Пейчева е категорична, че не е нужно изцяло да забраняваме на децата си да ядат от тях. Децата не живеят в стерилна среда, извън света. Но храненето в детска възраст с пакетирани храни, съдържащи консерванти трябва да бъде дозирано, да става под формата на опитване, за да се възпитава самоконтрол и култура.

Коментари

Още от последните новини