Вижте журито и критериите, по които ще бъде избран българския финалист за EUROPEAN STREET FOOD AWARDS

Вижте журито и критериите, по които ще бъде избран българския финалист за EUROPEAN STREET FOOD AWARDS - E-Burgas.com

Състезанието ще се проведе по време на Street food & art festival в Бургас

STREET FOOD културата е една от най-бързо развиващите се тенденции в съвременната култура на хранене, затова България се нарежда до всички европейски страни, които ще излъчат свой представител за най-голямото street food състезание в Европа - European Street Food Awards.

Състезанието ще протече в рамките на Street food & Art Festivalкойто ще се проведе от 7 до 11 август 2019 на Пристанище Бургас.  В последния фестивален ден - 11 август 2019, специално подбрано жури ще избере кой от участниците във фестивала заслужава да се окичи с титлата "Най-добър street food готвач на България" и ще представи страната ни на Големия финал на European Street Food Awards в Малмьо, Швеция в края на септември.

А ето кои са членовете на журито:

Васил Якимов е професионален готвач с повече от 15 години опит в кулинарната индустрия. Завършил е професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна и е натрупал своя опит в различни ресторанти по света, някои от които отличени със звезда Michelin. Завършва и кулинарната академия на HRC.

След като се завръща в България, шеф Якимов става част от екипа на Кулинарния институт към Висшето училище по мениджмънт и не скрива страстта си към старобългарската кухня, чиито традиции се опитва да запази и предаде на следващото поколение готвачи.

Отличен е с много награди, някои от които са "Най-добър готвач на годината" на Кулинарната купа на България 2018, "Най-добър отбор на България" в Кулинарната купа на България 2014, 1-во място за и 3 златни медала в категории "месо", "риба" и "десерт" на международно кулинарно състезание, организирано от турските професионални асоциации в градовете Измир и Айдън, Турция през 2018.

Андре Токев е роден в Лайпциг. Кариерата му минава през ресторантите на няколко големи хотелски вериги по света, някои от които - носители на звезди Michelin. Бил е главен готвач на Hilton във Франция, Австрия и България и е готвил за известни личности като Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и други.

Андре Токев е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d'Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Освен всичко това шеф Токев е откривател на ресторанти и нови концепции. Така се ражда идеята и за Oryza - здравословна опция на уличната храна, която се предлага в момента в България.

Луис Монтеро е роден през 1961 г. в Мексико сити. От 1985 г. е в България, женен е за българка и е културно аташе на Мексико. С богатия си кулинарен опит е един от основните консуланти по мексиканска кухня у нас, често провежда кулинарни демонстрации и обучения.

"Три продукта диктуват облика на мексиканската кухня - твърди сеньор Монтеро - Това са фасулът, царевицата и чушките. Само чушките в Мексико са около сто вида и всеки дава специфичен вкус на ястията".

Луис Монтеро може да ви смае с кулинарните си познания, които нерядко обвързва с културните привички на мексиканците.

Ето и критериите, по които 15-те най-добри представители на street food културата ще бъдат оценявани:

Максимален брой точки - 100!

До 60 точки - вкус и презентация на храната пред жури
До 20 точки - външен вид на каравана, фургон, камион, ремарке, шатра.
До 20 точки - цялостно представяне през деня, иновация, изобретение.

Голямата награда е 1000 евро, под формата на разходи за път и настаняване и участие на Големия финал в Швеция!

Публиката също ще избере свой победител, със специална награда.

Street food & Art Festival е с вход свободен, а на 9 и 10 август 2019 достъпът ще е безплатен само за притежатели на билети заSPICE Music Festival.

Коментари

Още от последните новини