Вицепрезидентът Маргарита Попова откри фестивал „Музите”

Вицепрезидентът Маргарита Попова  откри фестивал „Музите” - E-Burgas.com

11 издание на Международния младежки младежки фестивал на изкуствата „Музите”  стартира в Созопол с пищно дефиле на участниците, които тази година са 1 800 от 19 страни страни.

Дефилето премина през централните улици на Созопол, а участниците бяха посрещнати на амфитеатър Аполония с хляб и сол. Сред участниците има представители на европейски и азиатски страни, като специално участие тази година има Социалистическа Република Виетнам. Освен артистите от Виетнам, в центъра на Созопол е организиран щанд, който представя страната с нейната култура и история. Първите посетители на щанда бяха посрещнати лично от посланикът на Виетнам у нас г-жа Нгуен. Вицепрезедентът Маргарита Попова, под чиято егида се провежда фестивала, посети заедно с домакина си кмета на Созопол Панайот Рейзи щанда на Виетнам.

Официалното откриване на фестивала „Музите” започна с химна на България и приветствие от кмета на Созопол Панайот Рейзи, който благодари на организаторите на фестивала и на участниците, като им пожела не само отлично представяне в конкурсната част, но и да опознаят Созопол и да се насладят на престоя си в града.” Фестивалът „Музите” дава шанс на деца и младежи от цял свят да покажат своето изкуство, да опознаят различни култури и да се върнат в своите градове и страни като посланици на мира и добросъседството”, заяви кметът Рейзи и подчерта, че Созопол е най- подходящото място за такъв културен форум, който събира участници от цял свят.

Поздравление към участниците поднесе и вицепрезидентът Маргарита Попова, която изрази възхищение от красивото дефиле и увреност, че в продължение на десет дни Созопол ще е най- красивото и интересно място, защото цвета на 19 страни от цял свят ще представят своето изкуство.

Поздравление и благодарност за поканата отправи от сцената на амфитеатъра и Н.Пр.посланикът на Социалистическа Република Виетнам г-жа Нгуен.

Официалните лица получиха подаръци от директора на фестивала Христина Кръстева, която представи журито и пожела успех на всички участници.

Първата вечер бе посветена на класическите танци, които предизвикаха бурни аплодисменти от многобройната публика препълнила амфитеатъра.

Днес  вицепрезидентът Маргарита Попова и екипът на фестивала „Музите” проведоха работна среща с кмета на община Созопол Панайот Рейзи, за да обменят впечатления от организацията и провеждането на фестивала, както и да обсъдят нови идеи за неговото развитие. Участниците в срещата бяха единодушни, че трябва да се привлекат още повече български групи във фестивала. Обсъдено бе и предложението за следващото издание да бъдат поканени още  участници от бесарабските българи, както и да се включи нов уоркшоп за изучаване на български народни песни и танци.

Маргарита Попова благодари на кмета Рейзи за подкрепата за фестивала и за ангажираността на общината за развитието на фестивалния туризъм. „ Имам специално отношение към Созопол, защото преди четири години именно оттук започна кампанията за президент и вицепрезидент и това място, този град са знакови за мен, заяви вицепрезидентът и допълни, че с фестивала „Музите”  тя е усетила истинската сила и красота на града.

Днес, фестивалът „Музите” продължава с откриване на изложбата „България в моите мечти" във фоайто на читалище „Отец Паисий”, а от 20.00 ч. ще започне конкурсна програма - раздел "Танцово изкуство'' съвременни, улични, спортни (бални) танци.

Вечерта ще завърши със спектакъла „Танцуваме българска естрада“ на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, специалност „Съвременна хореография“ под ръководството на проф. д.изк. Анелия Янева

Коментари

Още от последните новини