Бургас ще поиска оставката на министър Москов

Бургас ще поиска оставката на министър Москов - E-Burgas.com

Граждани ще поискат оставката на здравния министър Петър Москов на протест срещу въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците. Системата за идентификация беше въведена експериментално в пет болници миналата седмица.

До края на септември трябва да бъде въведена във всички болници в страната. Марияна Христова, един от организаторите на протеста, заяви пред bTV, че една от причините за протеста е сигурността.

Всяка информация във всеки един компютър е във вид на код, няма нещо дори и криптирано да не може да бъде декриптирано. Пръстовият отпечатък е едно от най-високите нива на сигурност, които изобщо се ползват. Опасност от теч има при поставянето на пръстов отпечатък в болници, аптеки – места, които не са съобразени с това как се защитава подобен идентификатор, коментира Христова.

За хакерите е детска игра да хакнат сървърите на НАСА и американското посолство, какво остава за една болница или аптека. Никой не дава обяснение как този пръстов отпечатък ще спре кражбите.

Системата е непълноценна и не може да работи. Сменяме тази система за втори път, а ни предстои трето сменяне, защото има директива на ЕС, която ще ни задължи от 2018-а единственият идентификатор в ЕС да е лична карта, посочи още тя.

Настояваме за електронни здравни карти, пръстовият отпечатък е регистрация за престъпници, каза и Вера Иванова, също съорганизатор на протеста.

„Имаме болници, които са собственост на чужда държава, които ще получат достъп до такова високо ниво на секретност на информация. Това е все едно да трепете мишка с водородна бомба”, категорична беше Христова.

Протести се очаква да има и в Ямбол, Варна, Бургас

Това е начин да се получи уникален номер, ключ - към сигурността на данните, които се събират, и към парите, за да не бъдат изразходвани напразно, разясни заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Тепърва започваме да структурираме здравни досиета. Първо трябва да си заключим къщата и тогава да вкараме вътре данните, посочи той.

По думите му здравеопазването е вторият сектор след финансовия, който ползва най-много биометрия. Той подчерта, че системата няма да стане излишна от 2018-а. Тогава ще се интегрира биометрията с чипа, посочи Пенков. 400 000 лева са похарчени за изработването на софтуера и неговото внедряване, каза още заместник-министърът.

Ако някой откаже да даде пръстов отпечатък, е предвидено да се издава временна карта, докато влезе единната карта в България, което ще струва доста пари на пациента

Коментари

Още от последните новини