Велосикотки ще красят Бургас

Велосикотки ще красят Бургас  - E-Burgas.com

Често наричат Бургас град на котките. Тук популацията на бездомните улични кучета е напълно овладяна, те буквално липсват. Природата не търпи празно и затова котките са доста - големи, малки, шарени, едноцветни, пухкави, късокосмести... генофондът е богат, както му прилича на един космополитен пристанищен град. Ако видите някоя без връхче на ухото, значи Общината я е кастрирала, маркирала по този начин и пуснала обратно на свобода. Няма начин, и това трябва да се върши понякога.

Общината иска, освен на котките, да наричат Бургас и град на велосипедите. Затова събра двете неща в едно забавно намигване към своите жители и гости.

Формалният повод за изработването на велосикотките е Европейската седмица на мобилността 16-22 септември 2018 г. Пластичните решения са реализирани по идея на Областния информационен център и Община Бургас. Те са дело на графити артиста Иван Янков /с псевдоним Esteo/. Преди две години отново по заръка на Общината той изрисува и стария бункер до калните бани.

Велосикотките са арт инсталации, направени от излезли от употреба велосипеди. Материалите са осигурени от Общинско предприятие "Транспорт". Целта е те да внесат повече настроение в градската среда и да фокусират по интересен начин общественото внимание върху градската мобилност, като съществена част от мисията на Община Бургас за повишаване качеството на живот и опазването на околната среда.

През последните години градът ни се сочи като пример в това отношение, с изградената свързана система от велоалеи, обновени паркови пространства и много възможности за практикуване на алтернативни начини за придвижване. Велосикотките са и поредно доказателство за това как да рециклираме и как от отпадъци може да бъде сътворено нещо красиво.

Засега в Бургас са монтирани четири усмихнати котки - две в Морската градина и две в центъра на града. Те могат да бъдат видени зад Експозиционен център "Флора", на алеята към Летния театър, пред Профсъюзния дом и Общинско предприятие "Транспорт" на ул. "Александровска". 

Галерия
Коментари

Още от последните новини