Велоалеята край плажа остава, велосипедисти и пешеходци ще се пазят

Велоалеята край плажа остава, велосипедисти и пешеходци ще се пазят  - E-Burgas.com

Общински съвет - Бургас отхвърли предложението за премахване на маркировката след двучасов дебат

Спорната велоалея край плажната ивица в Бургас остава. Това реши Общински съвет - Бургас след продължил два часа дебат, в който взеха участие десетки общински съветници. 

Предложението бе от председателят на постоянната комисия по туризъм Живко Табаков и бе подкрепено от Антон Коджабашев, Евгений Мосинов, Константин Бачийски и Тодор Ангелов. Според тях въпросното трасе създава конфликт между пешеходци и велосипедисти. Те предложиха да бъде направен алтернативен маршрут, като междувременно начертаните с боя линии бъдат заличени и бъдат поставени знаци, които показват къде е разрешено за велосипедисти и къде за пешеходци. Табаков уточни, че на личния си сайт е получил десетки предложения от самите велосипедисти, които смятат алеята за неудобна и молят тя да бъде преместена. 

По казуса взе отношение и зам. кметът по строителство Чанка Коралска. 

"Смятам, че не може общинския съвет да взема подобни решения, защото проектите за организация на движението се изпълняват по необходимия ред. Проблемът трябва да се разгледа в комисията по безопаснсот на движението, да се изготви нов проект за трасе в Морската градина и този проект да се изпълни. Такива конфликти съществуват на "Александровска" и "Богориди", където велосипедисти минават с голяма скорост там, въпреки че трябва да си бутат велоипедите. Ако в Морската градина няма велоаели, всички трябва и да бутат колелата си" заяви Коралска.

В крайна сметка мнозинството в местния парламент се обедини около тезата, че премахането на алеята няма да реши проблема, тъй като това няма даспре всички желаещи да карат велосипеди в Морската градина. Така линиите на този етап няма да бъдат премахнати, а едва в бъдеще евентуално ще се мисли за създаването на алтернативен маршрут през Морската градина, който да не бъде толкова конфликтен за пешеходци и велоиспедисти. Дотогава обаче те ще трябва да се пазят взаимно и да се съобразяват един с друг. 

 

Коментари

Още от последните новини