Вдигат пенсиите с 5,7% от 1 юли 2019-а

Вдигат пенсиите с 5,7% от 1 юли 2019-а - E-Burgas.com

”В пенсионното законодателство е заложено пенсиите от 1 юли всяка година да се осъвременяват, по така наречената швейцарска формула, с ръста на средния осигурителен доход и инфлацията. Разчетите към момента показват, че осъвременяването на пенсиите от 1 юли ще бъде с един по-голям процент от тези, които познаваме от последните години. От 1 юли 2018 г. пенсиите бяха осъвременени с 3,8%. На този етап разчетите показват, че от 1 юли следващата година пенсиите би трябвало да се осъвременят с 5,7%”. Това коментира социалният министър Бисер Петков в ефира на bTV.

Основната причина за по-голямото увеличение е ръстът на средния осигурителен доход, който е 8,7%, отбеляза още той. Друга промяна, която влиза в сила догодина, е увеличението на тавана на пенсиите на 40% от максималния осигурителен доход, което представлява 1040 лв. абсолютен размер.

Социалният министър отбеляза още, че безработицата в страната продължава да пада. Последните данни, обявени от Агенцията по заетостта, е че делът на регистрираните безработни спрямо икономически активното население е 5,6%. намалението спрямо равнището от предходния месец юли, е само с 0,1 процентни пункта. Спрямо август миналата година намалението е с 1,1 процентни пункта.

”Около 183 000 е броят на регистрираните безработни в България. За съжаление голяма част от тях, близо 60%, са дългосрочно безработни. Там големият проблем е тяхното активиране, възвръщане на умения за работа. Затова една от мерките е програма „Работа“, която се осъществява и финансира по ОПРЧР”, коментира Петков.

По думите му, по нея вече са заети 7000 души. “Реалният сектор също е активен, предлага работни места наред с общините. Другият компонент на тази програма е квалификацията, обучението. Над 2700 са в обучение по ключови компетентности и изграждане на професионална квалификация”, посочи социалният министър.

Коментари

Още от последните новини