Възстановяват увредените от болести гори

Възстановяват увредените от болести гори - E-Burgas.com

Усвояването на повредената иглолистна дървесина върви ритмично и по график в цялата горска територия на страната. Това стана ясно по време на заседание на работната група за действие по спешното усвояване на дървесината, пострадала от биотични и абиотични фактори и за ограничаване на причинените от тях повреди върху иглолистните гори.  Заместник-министър Атанас Добрев подчерта, че 6-те държавни горски предприятия продължават да работят усилено по усвояване на увредената дървесина по вече изготвения и действащ краткосрочен план за действие.

„Необходимо е да бъдат увеличени темповете на усвояване на увредената  дървесина в общинските горски територии, както и да бъдат информирани частните собственици на гори, че имат увредени гори“, подчерта зам.-министърът.

Инвентаризираните площи, засегнати от вредители, болести и абиотични фактори са 22 250 хектара за цялата страната, от които 6 000 хектара са засегнати от корояди. 

„Това е добър пример за мобилизиране на специализирана техника за усвояване на дървесината в гората“, подчерта инж. Григор Гогов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. „Но задачите на лесовъдите далеч не приключват с тази дейност. Ще бъде направен експертен анализ на ситуацията, за да се продължи с активната работа по възстановяване на горската среда, включително и чрез залесяване. За щастие на много места има наличие на добър подраст и ще се разчита на естествено възобновяване“, допълни инж. Гогов.

Коментари

Още от последните новини