Възмутени родители питат: Трябва ли джихадът да е в учебниците за 6-ти клас?

Текст за принципите на джихада в учебник по история за 6 клас възмути родителите. Проф. Христо Матанов, който е съавтор на учебника за 6 клас, бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че съдържанието се спуска от Министерството на образованието и екипът е задължен да го следва.
"Джихадът е полезно знание. Когато нещо е световен проблем, това трябва да се обясни", настоя проф. Матанов в eфира на телевизията, предаде dnes.bg.

Изучаването на религия е личен избор, избор на семейството. Всяко натрапване на чужда религия е прекалено. Прекалено е на откриването на първия учебен ден да има водосвети и попове. Ако в това училище учат мюсюлманчета?", коментира родителят Елена Хаджигенова.

На свой ред тя попита защо учебниците не изучават история на изкуството и подчерта, че трябва да има контрол на съдържанието от страна на родителите и преподавателите.

"За мен информацията за всяка религия трябва да е поднесена в главните аспекти, но и в силно положителния ѝ принос за развитието на човечеството. Точно джихадът не е най-положителното в исляма", обясни Хаджигенова.

"Не се изучава история на религиите, изучават се цивилизации", контрира историкът и добави, че в момента джихадът е най-актуален.

По думите на проф. Матанов информацията е напълно подходяща да присъства в учебника за 6 клас.

Сподели новината:

Коментари