Възможно ли е? Трафикът в Бургас замърсява въздуха повече от заводите

Възможно ли е? Трафикът в Бургас замърсява въздуха повече от заводите - E-Burgas.com

Закупуват три модерни станции за измерване на газовете от колите, повече от 10 години това не било извършвано

Замърсяването на въздуха в Бургас било най-много от автомобилния трафик. Вярвате или не това показвал анализът на общината – 25,17% от пътния трафик и 25,14% от промишлеността и строителството. Като превантивна мярка общината ще закупи три специализирани станции за КАТ, на стойност 30 000 лв., които ще измерват изгорелите газовете на автомобилите в града.

Такава дейност не била извършвана от 10 години, обясни общинският съветник Димитър Людиев, като добави, че са проучили как стоят нещата в КАТ и това е наложителна мярка. Избрана е оферта от такива фирми, от които ще бъдат закупени въпросните устройства.

Според зам.-председателя на Общинския съвет Георги Дражев замърсителите били ясни, а въпросната докладна била некомпетентна и следвала да бъде отложена и гласувана друг път. Това обаче не се случи. Опозицията отправи критики към кмета на общината, който по закон можел да налага санкции на замърсителите. „В момента изследваме само три химически съединения във въздиха, можем да закупим уред, които са замерват повече елементи. Според РИОСВ няма никакви нарушения, въпреки 117-те сигнали на граждани. За мен лично наличната апаратура не мери замърсителите в града“, коментира Константин Бачийски от СЕК.

Това разпали кемтът Димитър Николов, който обясни, че в случая неможе да глобява никой, единствените претенции, които може да изразява в правомощията си е за сума за възстановяване на щетите след замърсяване.

По отношение на автомобилния трафик, управялващите заявиха, че с обновяването на автобусния парк, развитието на електрическия транспорт, въвеждането на зони с успокоен трафик и рехабилитацията на уличната мрежа са намалили с около 1,5 тона въглеродния диоксид във въздуха.

Коментари

Още от последните новини