Възможно ли е? Избираме районни кметове в Бургас още тази година

Възможно ли е? Избираме районни кметове в Бургас още тази година - E-Burgas.com

От инициативния комитет настояват да чуят мнението на Димитър Николов по въпроса

Въвеждане на райони и пряко избираеми районни кметове в Бургас на мястото на настоящите Центрове за административни услуги (ЦАУ) и техните назначаеми директори. Това предлагат от Инициативен комитет "За развитие на местната демокрация", учреден от Даниела Божинова, Живко Табаков, Иво Баев, Митко Иванов, Стоян Грозев и др.

Идеята бе презентирана днес пред медии, а инициаторите се надяват тя да влезе в сила още за предстоящите избори през октомври. По този начин Бургас може да стане четвъртият град в страната след София, Варна и Пловдив, който е въвел възможността за пряко избираеми районни кметове. За целта обаче предложението първо ще трябва да бъде одобрено от Общински съвет - Бургас.

През следващите 2 месеца ще стартира информационна кампания по райони, която ще трябва да запознае хората с идеята. От инициативния комитет заявиха, че настояват да получат мнението по въпроса на кмета Димитър Николов и местната администрация.

Предложението ще доведе до децентрализация на властта, по-голяма оперативност и комуникация, заяви Иво Баев. Той припомни, че Бургас расте като територия и население, а хората се нуждаят да бъдат по-близко до властта. 

Живко Табаков от своя страна заяви, че от териториалните директори зависят много важни проблеми, като например издаването на разрешения за строителство. Според него те много често се използват от властта като "първи кръгове за отбрана на администрацията" и припомни, че нито един териториален кмет не е присъствал в залата на Общински съвет - Бургас при приеамането на Бюджет 2019. 

От инициативния комитет уточниха, че исканата от тях реформа ще направи изборите по-интересни и демократични, но предложението им в никакъв случай не е в ущърб на управляващото мнозинство от ГЕРБ, от което те ще очакват подкрепа. 

Коментари

Още от последните новини