ВАС отмени екооценката за промяна на устройствения план на Приморско

ВАС отмени екооценката за промяна на устройствения план на Приморско - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил екологичната оценка на Министерството на екологията и водите по проекта за изменение на устройствения план на община Приморско, показа БНТ.

Според магистратите са допуснати пропуски и непълноти в Становището, Доклада за екологична оценка и Доклада за оценка на съвместимостта при изследване на характеристиките на околната среда за територии, които вероятно ще бъдат значително засегнати от измененията в Общия устройствен план.

Изводът на върховните съдии е, че не са взети предвид всички съществуващи екологични проблеми, установени на различно ниво, имащи отношение към проекта, включително отнасящите се до райони с особено екологично значение, като защитените зони по Закона за биологичното разнообразие.

"По отношение на някои местообитания не са преценени вероятните значителни въздействия върху биологичното разнообразие, фауната и флората. При тези недостатъци не може да се приеме, че смекчаващите мерки, които са предвидени за предотвратяване и намаляване на неблагоприятните последствия от осъществяването на плана, ще редуцират и компенсират възможно най-пълно негативните въздействия в необходимата степен за опазване на околната среда,", се казва в съобщението на ВАС.

Върховните съдии връщат преписката на министъра на околната среда и водите за ново произнасяне при спазване на дадените указания по тълкуване и прилагане на закона. Делото е образувано по жалби на Фондация „Българска Фондация Биоразнообразие“ и на „Перла Г“ АД.

Решението на ВАС може да се обжалва в 14-дневен срок.

Коментари

Още от последните новини