Варицела налази 53 деца за седмица в Бургас

Варицела налази 53 деца за седмица в Бургас - E-Burgas.com

53 и деца са заболели от варицела само през изминалата седмица, информират от Регионалната здравна инспекция. Повече заболели е имало единствено през втората седмица на февруари, тази година, показва справка, когато са регистрирани 84 случая.

От началото на годината заболелите деца са 348. Варицелата е често срещана болест през този период на годината, която се причинява от вируса варицела зостер, който е част от групата на херпес вирус. Въпреки, че много хора свързват думата херпес с гениталния херпес, групата на херпес вирус се състои от около 100 вида вируси, осем от които причиняват болести при хората. Представители на различните херпес вируси са херпес симплекс (който причинява обикновения и гениталния херпес), вирусът на Епщайн-Бар (който причинява инфекциозна мононуклеоза), и вирусът варицела зостер (който причинява дребна шарка и херпес зостер).

Предпазване

От 1995 година ваксина срещу варицелата се дава на деца след 12 месеца, както и на възрастни. Ваксината е ефективна около 70-85% при предпазване на леки инфекции и повече от 95% при предпазване от средни или тежки усложнения. Хората, които се разболяват от варицела след ваксина имат много по-леки симптоми с малко пъпки и се възстановяват по-бързо.

Ваксината се препоръчва да се слага на деца между 12 и 18 месеца. По-големите деца, юношите и възрастните, които не са боледували от варицела, също трябва да се имунизират. Децата от 1 до 12 години имат нужда от една доза, а юношите и възрастните се нуждаят от 2 дози с разстояние между тях минимум 4 седмици. Имайки предвид, че ваксината може да предпази болест или дори смърт, все пак малък процент деца се ваксинират според Центровете за контрол и превенция на болестите. Както е и с всички имунизационни програми, съществуват важни изключения и особени обстоятелства. Лекарят ще ви предостави най-адекватна информация.

Има и втори тип предпазна мярка за определени хора, които са изложени на риск от сериозно протичане на болестта и вече са били изложени на инфекцията. На новородените, чиито майки са болни по време на раждане се слага готова форма имунна защита, наречена варицела зостер имуноглобулин; също така на пациенти с голям риск (например с левкимия или имунна недостатъчност); и деца, които приемат медикаменти, подтискащи имунната им система.   

Здрави деца, които са преболедували от варицела, не се нуждаят от ваксина – обикновено се създава доживотен имунитет. Но около 10-20% от хората, изкарали варицела, развиват херпес зостър на по-късен етап от живота си.

Коментари

Още от последните новини