Ваньо Шарков: От цифровия код не може да бъде снет отпечатък като в "От местопрестъплението"

Ваньо Шарков: От цифровия код не може да бъде снет отпечатък като в

"Надявам се всички видяха, че системата не генерира, не снема, никъде няма класическия пръстов отпечатък, така както е в криминалните филми или в  “От местопрестъплението. Твърденията , че се снемат отпечатъци и някой взима някакви лични данни идва от една партийна централа, която още не може да разбере, че това няма нищо общо с класическия пръстов отпечатък в системата"

Това каза министър Ваньо Шарков, който пристигна днес в Бургас, за да изпробва новата система за пръстови отпечатъци. В града освен МБАЛ-Бургас, системата е въведена в една от частните болници. 

"Системата е в тестов период, в който има 20 болницици, които са включени в системата, 5 са определени от изпълнителя и 9, които се включиха в системата по собствено желание. Това са предимно частни болници, една от които е в Бургас. Целта на тестовия период е да видим къде има слабости в системата, къде има технически проблеми, за да можем след въвеждането на системата да избегнем повторения на проблемите.", допълни още Шарков.

По думите му от въвеждането й на 9 август до сега от страна на пациентите не е имало откази. 

Системата за пръстова идентификация в болниците допуска изключения и при спешни състояния методът не се ползва. Именно затова регистрираните пациенти в МБАЛ-Бургас са по-малко в сравнение с тези от частната болница. 

Отпечатъци не се свалят също от деца и хора в тежко състояние, липса на крайници или изгаряния.

При тези случаи регистрацията на пациентите в болницата ще се извършва по друг начин или чрез ръчно въвеждане на всички данни.

"Системата работи, имахме леки технически разминавания, но те ще се изчистят", увериха от ресорната инстуция, ангажирана с въвеждането на иновацията.

Друга цел на посещението на миниистър Шарков в Бургас бе и проверка на работата на медицинските екипи по морето. "Знаете, командировали сме екипи от Сливен и Ямбол.  Двата екипа, единият от които е в Царево, се е отзовал на 28 повиквания, 9 от които за пациенти, които са транспортирани в Бургас и 10 амбулаторни прегледа плюс 28 прегледа на бежанци. 

Екипът, който е командирован в Приморско, това е екипът, който дойде от Ямбол има 18 изпълнени повиквания, 12 пациенти транспортирани в Бургас и 14 амболаторни прегледа", посочи Шарков.

В същото време заради инцидентите, които бяха настъпили, инспектори на РЗИ - Бургас са проверили работата на всички екипи , разположени по Южното Черноморие. Докладите от проверките са предадени. Основното, което е установено в тях е, че на два от пунктовете е  липсвало медицинско обслужване, както и разминаване в броя на медицинските пунктовес тези наспасителните постове, допълни министърът и увери, че мерките в тази насока ще продължат до края на активния летен сезон.


 

Коментари

Още от последните новини