Валери Симеонов: Променяме сериозно законодателството при издаване на „синя карта“

Валери Симеонов: Променяме сериозно законодателството при издаване на „синя карта“  - E-Burgas.com
Кадър: bTV Новините

Готови сме с промени в Закона за МВР, които предвиждат сериозни промени в режима на издаване на т.н сини карти за пребиваване и работа у нас. Предстои внасянето им в Народното събрание. Това съобщи вицепремиерът Валери Симеонов по време на Кръгла маса на тема „Демографската криза и трудовата мобилност“, провела се в МС днес. Дискусията бе под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов. В нея се включиха и депутатите от „Обединени патриоти“ – Славчо Атанасов, Искрен Веселинов, Юлиян Ангелов, д-р Калин Поповски.

Валери Симеонов припомни, че още в първите две седмици от мандата на правителството са направени промени, които облекчават режима на сезонната заетост за чужденци – процедурата е съкратена от няколко месеца на 7 дни. Благодарение на това между 3 и 4 хиляди души, основно наши сънародници от Украйна и Молдова, са работили у нас през лятото и така са подпомогнали туристическия сезон.

Сега, с новите промени дошлите да работят в България ще могат да преминават от един режим на пребиваване в друг, без да се налага да напускат страната. Съкращава се времето и сериозно се намалява и таксата за издаване на т.н синя карта. Отпада изискването в синята карта да се изписва точната специалност – ще се вписва единствено „висококвалифициран специалист“, посочи още Валери Симеонов.

С всичките тези мерки се облекчава изключително много процедурата по издаване на разрешителните за пребиваване и работа на квалифицираните специалисти, особено на наши сънародници от Украйна и Молдова, коментираха експерти.

В хода на дискусията за демографската криза и трудовата мобилност председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов посочи данни, според които 27 000 младежи годишно напускат страната ни. 17 % от абитуриентите през 2015 г. са отишли да учат в чужбина и едва 2 или 3 % са се върнали у нас. „Като контрапункт на тези цифри обаче аз ще дам един пример: работата на млади хора по проект на Института за икономическа политика Те реализираха проект за насърчаване на младежкото предприемачество, проучиха средата в София, Пловдив и Варна и сами предложиха конкретни решения. Такива решения, които да накарат техните връстници – други млади хора да поискат да останат да с е реализират у нас, посочи Славчо Атанасов.

„Въпреки тежката демографска криза, аз не съм песимист. България е имала и по тежки периоди – преди и след Освобождението нашите сънародници основно са се обучавали в чужбина. Но това не е обезкървило нацията – завършилите в чужбина са се върнали. Всичко е въпрос на държавна политика“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

 

Коментари

Още от последните новини