Важно за пациентите: Лаборатория „ЛИНА” въведе нов и по-кратък срок за резултатите от ДНК изследванията

Важно за пациентите: Лаборатория „ЛИНА” въведе нов и по-кратък срок за резултатите от ДНК изследванията - E-Burgas.com

Те вече са готови за 3 работни дни

Медицинска лаборатория „ЛИНА” въведе нов и по-кратък срок за резултатите от ДНК анализите. Те вече са готови за 3 работни дни, което е от два до три пъти по-бързо в сравнение с преди. Скъсяването на времето е резултат от постоянните инвестиции в по-модерна апаратура, чиято цел е пациентите да получават бързо резултатите си, за да могат да започнат лечение своевременно. Това е голямо улеснение, тъй като от месец ноември на тях вече не им се налага да чакат 7 или 10 дни, а само 3 работни дни.

Както е известно, „ЛИНА” е единствената медицинска лаборатория, която извършва ДНК и РНК анализи в Бургаска област. Новите срокове важат и за филиалите на „ЛИНА” в областите Варна и Ямбол.

Кое позволява намаляване на времето за обработка на пробата?

Отговорът е модерното оборудване и усъвършенстваните технологии, които не само скъсяват времето, но и елиминират възможността за грешка. Новата апаратура за молекулярни тестове SaMag-12 на Sacace Biotechnologies осигурява възможност за качествена автоматична екстракция на нуклеинови киселини, последвана от бързо и специфично откриване на вирусни, бактериални и човешки гени.

„Едно от големите предимства на ДНК и РНК диагностиката е краткото време за анализ, защото инфекциозният причинител се открива по неговата уникална нуклеотидна последователност, без да се налага продължително култивиране. Сред другите предимства на ДНК и РНК диагностиката са високата чувствителност, което позволява да се открият единични бактериални клетки или вирусни частици на даден причинител, както и да се диагностицират причинители на инфекции, които не могат да бъдат открити чрез други методи - имунологични, бактериологични, микроскопски”, обяснява биологът Красимира Чернаева.

Важно за пациентите е да знаят, че специфичността на ДНК и РНК анализа достига 100% , което изключва възможността за фалшиво-положителни и съмнителни резултати . Той е особено подходящ  за откриване на труднокултивируеми, некултивируеми и персистиращи микроорганизми.

Срокът за получаване на резултата от 3 работни дни се отнася за всички ДНК и РНК базирани изследвания в лаборатория „ЛИНА”, които включват: Хепатит Б (HBV DNA), Хепатит C (HCV RNA), предразположение към тромбоза , Фемофлор скрийн, както и всички полово- предавани инфекции:

HPV ( Himan papiloma virus)

Chlamydia trachomatis 

Neisseria gonorrhoeae

Trichomonas vaginalis

Mycoplasma hominis

Mycoplasma genitalium

Ureaplasma urealyticum 

Ureaplasma parvum

Candida albicans

Herpes simplex  1

Herpes simplex   2

Cytomegalovirus.

Повече информация за ДНК анализите може да откриете в раздел „Изследвания” в сайта на лаборатория „ЛИНА”.

Коментари

Още от последните новини