Важно за дамите: Д-р Маринчева разкри кой е златният стандарт при скрининга за рак на маточната шийка 

Важно за дамите: Д-р Маринчева разкри кой е златният стандарт при скрининга за рак на маточната шийка  - E-Burgas.com

Във втория ден на здравното изложение лаборатория „ЛИНА” постави акцент на женското здраве и превенцията на рака на маточната шийка 
Д-р Ярослава Маринчева от медицинска лаборатория „ЛИНА” предизвика интереса на женската част от посетителите на изложението „Зона Здраве” в Бургас. На щанда на лабораторията тя сподели ценни съвети, свързани с превенцията на рака на маточната шийка – заболяване, което в последните години засяга все повече жени в активна възраст.  От десетилетия превенцията включва цервикална намазка, като благодарение на модерните технологии вече се прилага и много по-съвършен метод. Това е течно-базираната цитология, която открива  по-рано дискретните предтуморни изменения в клетките на цервикса. 

„Важно за дамите е да знаят, че проба за цитонамазка се взима от гинеколог в първия чист ден след менструалния цикъл. При течно-базираната цитология това се извършва  с помощта на специален комплект. Той съдържа контейнер с течна среда, който може да съхрани пробата до 8 седмици на стайна температура, и четка с формата на шийката на матката. След това четката се потапя в разтвора и той се изпраща за изследване”, разясни д-р Маринчева. Д-р Маринчева е клиничен патолог – специалистът, който гледа под микроскоп пробите от намазките и търси клетките, които могат да доведат до рак. Тя първа вижда дали пациентката е застрашена или не, затова към нея имаше десетки въпроси, както от млади, така и от жени в напреднала възраст. Важно за пациентките е да знаят, че трябва да предупредят гинеколога си за каква цитонамазка искат да им бъде взета проба – конвенционална или течно-базирана. 
Във втория ден на изложението отново имаше голям интерес към щанда на „ЛИНА”. Посетителите можеха да получат консултации за различните изследвания от специалиста по клинична лаборатория д-р Здравка Георгиева, както и от трансфузионния хематолог д-р Тодор Бояджиев. Съвместно с Националната пациентска организация „ЛИНА” извърши 150 изследвания за ХИВ/СПИН.

Коментари

Още от последните новини