В Топ 5 сме по хванати опасни стоки в ЕС

В Топ 5 сме по хванати опасни стоки в ЕС - E-Burgas.com
Снимка Агенция Монитор

България се намира в Топ 5 на страните, които залавят и забраняват най-много опасни стоки на пазара. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на БНР. „Това, че сме външна граница на ЕС означава, че сме малко по-рискова територия и трябва да бъдем бдителни. Има различни стандарти, в ЕС те са по-високи. Всяка стока, която стъпва на наша територия, трябва да отговаря на европейските стандарти“, бе категоричен той.

По думите му всички опасни стоки се унищожават, като те най-често те са детски стоки, което носи още по-голяма отговорност на институциите.

Маргаритов добави, че през миналата година комисията е установила ръст на нарушенията в онлайн търговията. Той препоръча на потребителите да следят дали има достатъчно информация за търговеца и да проверяват как могат да се свържат с него, ако възникне проблем.

Председателят на КЗП напомни отново за нуждата от регулация на т.нар. споделена икономика. „Хората общуват в Интернет, започват да предлагат едни на други най-различни стоки и услуги и осъществяват различен тип комуникация във връзка с предлагането и търсенето. Това е, според мен, посоката, в която през следващите години ще се развиват търговията и пазарът“, поясни още той.

Коментари

Още от последните новини