В топ 10 сме на най-предпочитаните европейски туристически дестинации

В топ 10 сме на най-предпочитаните европейски туристически дестинации - E-Burgas.com

България е в топ 10 на най-предпочитаните европейски туристически дестинации за летния сезон. Това заяви пред журналисти в Смолян зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, който присъства на откриването на ХV Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“, цитиран от „Фокус“.

„За изминалия летен сезон, ние бием по туризъм Кипър, Черна гора и сме на едно ниво с Португалия като брой туристи и приходи. Ние сме в десетица на европейските туристически дестинации. Това са нещата, които трябва да чуе българският гражданин, защото това може да му даде представа реално къде е България“, поясни Кънчев. Той отбеляза и още една много важна тенденция, която все още е в процес на отчитане, а именно, че септември месец вече е в сезона на лятото. По думите на зам.-министър Кънчев туристическия бранш в България години наред се е борил да постигне това, а официалните резултати ще са готови през ноември.

„Във всички случаи ръстът на туризма е към 5 % спрямо миналата година, което в световен мащаб е много добра тенденция. Другата тенденция е, че напоследък се проявява все по-голям интерес към луксозните туристически наши дестинации – 4 и 5-звездните хотели, към което също се стремим от години“, подчерта зам.-министър Кънчев. Той допълни, че за тях ангажиментите започват още от тази година и вече за година напред има ангажименти за скъпите туристически дестинации в страната. „С това може да се гордеем с контекста на туризма в Европа“, каза още зам.-министърът на туризма.

Коментари

Още от последните новини