В Странджа слагат край на зимата с Кукер без маска

В Странджа слагат край на зимата с Кукер без маска  - E-Burgas.com
снимка: Радио Бургас

Представят странджански Кукер без маска в Малко Търново.  На 26 февруари, когато Православната църква отбелязва Сирни Заговезни, в Малко Търново се провежда Кукеров ден или така наречения  странджански Кукер без маска.

Началото на обредното представление е в 9.30 часа с Кукерско шествие, което продължава през целия ден. От Младежкия дом Кукерската дружина ще отиде при кмета на общината за благословия,с лед това към площад „Преображение” за ритуалното кукерско хоро. През целия ден Кукерската дружина ще обхожда града, ще влиза в домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината. В края на деня – 17.30 часа кукерите ще се съберат в центъра на града  за представяне на ритуала „Заораване”. След това ще бъде извършен и традиционния обряд „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта. Празникът ще продължи със странджански хорà и веселие.

Белият кукер е обвързан с християнския празник Сирни заговезни – последният ден преди великденския пост, което пък е обвързано с деня, на който Христос трябва да се роди наново /да възкръсне/. Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.

Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празникът. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на предците, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Хората в миналото са вярвали, че когато народът забрави своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.

Коментари

Още от последните новини