В Странджа днес берат 77 билки и половина за Еньовден (галерия)

В Странджа днес берат 77 билки и половина за Еньовден (галерия) - E-Burgas.com

Ще гадаят бъдещето чрез „яньови китки” 

В местността „Чадърът” над странджанското село Стоилово започна традиционния ритуал за Еньовден или Яньовден, както го наричат в този край. Според народното поверие в нощта срещу празника природата е най-могъща, а силата на лековитите билки е най-голяма. Местните хора разказват, че точно сега  магическа сила придобива и водата. И вярват, че особено чудодейна е т.н. «мълчана вода», която се взима от изворите на залез слънце при пълна тишина.

Празникът в Стоилово започна със събиране на различни лечебни растения. От тях бяха изплетени венци. Броят на билките, които се използват е от значение – смята се, че във венеца трябва да има 77 билки и половина. Вярва се, че те лекуват всички болести и "болестта без име" .

От 20.30 часа на поляната над Стоилово ще започне изработката на така наречените „яньови китки” и ще бъдат изпълнени народни песни и танци. 

Утре 24.06, събота, празникът ще продължи с посрещане на изгрева около 5.30 часа и ще бъде отбелязан същинският Еньовден. Ще се извършат ритуалите за здраве като провиране през празнични венци, ръсене с мълчана вода и разчупване на медена питка. Кулминацията са песните и танците с яньовата буля - малко момиченце, облечено с дълга бяла риза, червена връхна дреха и забулено с червено було. Ще бъде извършено и гадаенето на бъдещето чрез „яньовите китки”.

Организатори на празника в Стоилово са Община Малко Търново, Дирекцията на Природен парк "Странджа" и читалище ”Просвета 1914” в Малко Търново.

Галерия
Коментари

Още от последните новини