В петък стартира новото издание на Хакатон

В петък стартира новото издание на Хакатон - E-Burgas.com

Новото издание на Хакатон идва с нови предизвикателства към тези, които се имат интерес към софтуерните разработки, дизайн, информационни технологии и иновативни продукти.

Организатори на инициативата са катедрите по "Компютърни системи и технологии", "Компютърни и информационни технологии", "Екология и опазване на околната среда" и

Студентският съвет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Събитието се организира съвместно с Община Бургас, Фирма Технологика,  Фирма Кодифик, Иновационни Системи - Бургас, Професионална гимназия за Компютърно Програмиране и Инoвaции, Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков", Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов"

Целта на инициативата е да събере на едно място програмисти, дизайнери и предприемачи, които заедно да предложат концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване.

Спонсори на събитието са ScaleFocus, Мусала Софт, Клъстер ИКТ Бургас, Джей Софт, ERP Bulgaria, Sutherland, болница "Дева Мария", EPAM, Практикер, Адастра.

Начална дата: 11 октомври  (петък)

Финал: 13 октомври (неделя)

Откриване на Хакатона: на 11 октомври в 17:00 в аулата на Медицински корпус в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас

 Цел на хакатона е създаване на софтуерни приложения на тема: "Създаване на приложения за синя икономика".

Темата на тазгодишното издание на Хакатона е посветена на "синята икономика" в контекста на изпълнявания от Община Бургас проект "Градове в действие към син растеж" (BluAct). В основата на проекта стои пренасяне на местно ниво на успешната "Инициатива за син растеж" на Община Пирея - Гърция, концентрирана върху подкрепа на предприемачи в "ранна фаза" на развитие за създаване и реализиране на иновативни бизнес концепции в сферата на синята икономика, стимулиращи развитието на местния бизнес чрез създаване на работни места и засилване на иновативния потенциал.

 

За допълнителна информация: http://hackathon.chemguide.info/index.html

Амбицията на организаторите е събитието да стимулира прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града.

Хакатонът ще има важен принос за развитие на ИТ общността в Бургас. Допълнителните очаквани ефекти са сформиране на екипи от хора, които се допълват като знания и умения, и продължават работа по проектите след приключване на събитието.

Няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. В последния ден на Хакатона - неделя 13 октомври - участниците ще направят демонстрация на своите приложения пред жури.

Допустими участници са екипи от най-малко двама участника, които могат да се сформират както предварително, така и в началото на самия Хакатон. Задължително е поне един човек от екипа да има познания по програмиране без значение нивото и опита в областта на софтуерни разработки.

За всички участници ще има награди, които са осигурени от спонсорите на събитието. Първите три проекта, оценени най-високо ще бъдат допълнително стимулирани с изненади от организаторите.

Критериите за оценка на приложенията са:

Оценка на идеята.
Работеща функционалност на приложението.
Начин на изпълнение, качество на програмния код и избрания подход.
Потребителски интерфейс.
Потенциал на приложението.
Ще бъдат предоставени насоки и идеи за приложения на тези участници, които нямат предварителна концепция за това, което биха желали да разработват.

Правила на Хакатона:

Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написания от тях код в рамките на Хакатона - препоръчително е свободен лиценз.

Работата по проектите стартира с началото на Хакатона. Не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди Хакатона.

Приложенията, които не са завършени и нямат работеща функционалност, също се представят на финалния ден и се оценява потенциала им и проблема, който решават.

Спонсорите и партньорите на събитието имат право да дават индивидуални награди на избрани от тях участници.

Хакатонът ще се проведе в залите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Ще има осигурен достъп до помещението до 21:00 ч. в петък и събота, напитки,  интернет връзка и удобни места за работа на всички екипи.

Форма за регистрация за Хакатона можете да намерите на адрес:

http://hackathon.chemguide.info/registration.html

 

Често задавани въпроси

1. Трябва ли да си носим лаптопи или ще има осигурени компютри на място?

- Всеки участник трябва да си носи лаптоп, на който да работи.

2. Трябва ли да стоим през цялото време на Хакатона в помещението?

- Не е задължително. Възможно е само част от времето да прекарате в помещението, което е осигурено за Хакатона като работна среда. Също така, ако желаете, може да излизате със съотборниците си, за да коментирате и обсъждате идеите си на по - тихи места.

3. Можем ли да използваме изходен код от проект, по който сме започнали работа преди началото на хакатона?

- Няма да е справедливо ако екипи използват вече разработени проекти или готов изходен код. Затова е необходимо да стартирате от нулата работата по вашите идеи. Не е задължително да направите нещо напълно завършено или дори да имате някакви работещи функционалности на вашите приложения до крайния срок в неделя 15 октомври от13:00. По-важно е да имате ясната концепция за продукт и да сте започнали вече работа по изпълнението

4. Ако нямам партньор, с който да работя в екип, ще мога ли да си намеря такъв в началото на Хакатона?

- Разбира се! Всички, които нямат отбори, ще имат възможност да си изберат такива в самото начало на Хакатона. Ако търсите партньори с конкретни умения - можете да ни пишете, за да ви помогнем да идентифицирате подходящи хора, с които да работите.

5. Задължително ли е да се регистрирам предварително за Хакатона?

- Не, не е задължително, но предварителната регистрация би ни позволило да направим по-добра организация.

6. Задължително ли е да работя в екип с друг човек, не мога ли сам да участвам в Хакатона?

- Отборната работа винаги е била решаващ фактор за успеха на проект или бизнес начинание. Основната ни цел е да помогнем да отборите да развият проекти, които след това да могат да превърнат в истински продукт или услуга, а за това ще е нужна доста работа. Затова е задължително участието в Хакатона на екипи от поне двама участника.

7. С каква цел се организира Хакатона?

- Развитие на IT сектора в Бургас и любовта ни към нашия град са основните мотиви да организираме този Хакатон. С цел да допринесем за развитието на този сектор и на града ни ние решихме да започнем да провеждаме такива състезания. Надяваме са по този начин допълнително да засили интереса на хората към компютърните науки.

8. Мога ли да използвам предварително подготвени графични елементи, снимки и други материали за проекта, който разработвам на Хакатона?

- Да, възможно е.

9. Аз нямам идея за приложение, с която да участвам в Хакатона. Ще можете ли да ми предложите насоки и идеи за работа?

- Да, по време на Хакатона са предвидени няколко лекции и демонстрации, които да послужат за конкретни насоки и идеи

10. Какви са наградите за победителите?

- Спонсорите и партньорите ще осигурят наградите за учениците.

- Допълнителни предметни награди на стойност над 2 000 лв. за избрани екипи.

За всеки участник ще има изненада от организаторите.

11. Ще има ли към кого да се обърна ако имам въпроси от техническо естество по време на Хакатона?

- Постарали сме се да подсигурим ментори и сътрудници, които ще бъдат на разположение на екипите през по-голямата част от времето.

12. Какви права си запазвам върху написаният от мен изходен код в рамките на Хакатона?

- Участниците запазват пълни авторски права върху изходния код, които напишат в рамките на събитието.

13. Трябва ли да съм програмист, за да участвам на Хакатона?

- Условието е поне един член на екипа да има основни умение по софтуерна разработка. Останалите могат да бъдат дизайнери, предприемачи или просто хора с идеи.

14. Аз съм студент, могат ли да участвам?

 - Да. Студентите, участвали в състезанието получават допълнителни бонуси към оценките си по предметите "Информатика" или ако са от ИТ специалностите по дисциплините, по които се обучават. Студентите могат да използват сертификатите за участие в състезанието за кандидатстване по програма студентски стипендии.

Коментари

Още от последните новини