В Царево успокояват – нямало тигрови комари

В Царево успокояват – нямало тигрови комари - E-Burgas.com
В община Царево няма тигрови комари, но въперки това са взети противоепидемични мерки с цел недопускането на случаи на заболяване, информират от местната администрация. Съобщението, което цели да успокои местната общественост е във връзка с разпространилите се слухове от последните дни, че в общината има тигрови комари.
Съществува азиатски тигров комар, чрез който се предават вирусите на треските Денга и Чикунгуня. Той е уловен за първи път в страната през 2011 г.  Видът му е определен в отдел „Паразитология и тропическа медицина” към НЦЗПБ, с последващо потвърждение в Института по паразитология в Университета в Цюрих. А в Созопол е открит месец август 2011 г. в частен имот, находящ се в кв. Боджака. Поради глобалните промени в климата на планетата и в резултат на човешката дейност (изсичане на гори, войни и свързани с тях бежански потоци, търговия с екзотични растения и др.) комарите се пренасят в нови, неестествени за тях места. Приспособени са за живот в крайбрежни и крайречни зони, около плавателни канали, рибарски селища, пристанища и др. райони за риболов; депа за складирани автомобилни гуми, центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни растения, влажни битови биотопи, някой от които силно замърсени с отпадъци, в това число и животински.  Тигровите комари са преносители на вирусите, предизвикващи треска с инфекциозен характер - Денга и Чикунгуня. Азиятския тигров комар е черен със сребристо -бели петна. Той е дневен комар, яйцата му издържат на засушаване и студ.
Инфекциозната болест Денга протича с токсо-инфекциозен синдром (с двукратно повишаване на температурата), болки в ставите и мускулите, екзантем и нерядко с хеморагичен синдром. Симптомите са като на грип, морбили, скарлатина, малария, папатациева треска, коремен тиф, ревматизъм. До момента не е разработено лечение за Денга. Използват се аналгетици, капкови вливания на глюкоза и фризразтвори; барбитурати, аминазин при психомоторна възбуда, глюкокортикостероиди при по-тежки интоксикации. Съществува жива въксина, която се прилоага само в САЩ , но създава твърде кратък имунитет. Чикунгуня е остра инфекциозна болест, за появата на която като преносители играят роля тигровите комари. Думата чикунгуня идва от суахили и означава „това, което изкривява”, на езика на макондо (Танзания, Мозамбик) думата буквално се превежда като „чупещи кости”. Клиничната картина на Чикунгуня е подобна на Денгата. Липсва специфично лечение; прилага се симптоматично, такова за облекчаване на болките - нестероидни противовъзпалителни средства, но без аспирин!  
Коментари

Още от последните новини