В Бургас ще има парк на миниатюрите, но с нова тематика 

В Бургас ще има парк на миниатюрите, но с нова тематика  - E-Burgas.com
По подобен начин би изглеждал парка, ако в него бъдат изградено миниатюри на европейски забележителности

Първоначалната идея за парк "Европа" отново е на дневен ред

Община Бургас не се е отказала от идеята за изграждането на парк на миниатюрите, който да се превърне в туристическа атракция за града. Инициативата бе подета от общинския съветник от НФСБ Ангел Божидаров през 2015 година и бе одобрена от Общински съвет - Бургас. Атракцията трябва да бъде разположение в парк "Езеро" и да бъде с тема "България и нейните забележителности", като миниатюрите бъдат разположени възможно най-точно на географските си места върху релефна карта на страната ни.

През последните две години са проведени няколко заседания на работна група, включваща представители на администрацията и вносителите на предложението. На срещите е взето единодушно решение, че тематаиката на парка трябва да бъде сменена. Причината е, че предстои реализацията на два подобни проекта в Правец и Велико Търново. От своя страна Бургас иска да търси своята индивидуалност и да предложи на туристите един уникален продукт. 

Поради тази причина са обсъдени 3 варианта:

1. Миниатюри, показващи уникалността на Черноморския регион с акцент на атрактивни бургаски забележителности, като тази идея да се представи на черноморските общини за евентуално бъдещо сътрудничество и подкрепа при реализацията. Фигурите могат да бъдат културно-исторически забележителности или природни феномени;

2. Миниатюри от Фестивала на пясъчните скулптури, който е единствения по рода си в региона.

3. Мминиатюри на най-известните забележителности от европейските градове, обединени в Парк „Европа“. Това всъщност бе и оригиналната идея на Ангел Божидаров. 

Решението ще бъде взето на следващата сесия на Общински съвет - Бургас в края на месеца. Едва тогава ще може да се пристъпи към изготвяне на технически условия за обявяване на конкурс за изработване на идеен проект за парка.

 

Коментари

Още от последните новини